JABŁKA Z KOZIM SEREM, RODZYNKAMI I CYNAMONEM.


 


Wróciwszy z Krakowa, po finale konkursu, cały czas po głowie chodziły mi specjały kuchni małopolskiej. Weekend w ich
otoczeniu spowodował, że zaraziłam się tamtymi smakami. Jabłka łąckie, ser kozi..Ach, mogłabym zajadać się nimi bez ustanku.
Zainspirowana smakami, postanowiłam przyrządzić deser nietypowy, zahaczający jeszcze o te klimaty...



Połączenie jabłka, cynamonu i rodzynek wydaje mi się zestawem oczywistym. Jednak dodatek do tego koziego serka
kremowego już tak popularne nie jest, ba, nie wiem nawet, czy czasem nie jestem jedyna co na to wpadła.
Muszę stwierdzić, że deser wyszedł świetnie. Słony kozi serek idealnie wkomponował się w słodycz jabłek, nutę cynamonu i rodzynek.
Przełamał ten topowy zestaw w swój charakterystyczny sposób, nadając nowego wymiaru takiemu zestawieniu.



JABŁKA Z KOZIM SEREM, RODZYNKAMI I CYNAMONEM.
/autorski;/

dla 2 osób

50 - 100g kremowego serka koziego
2 dojrzałe jabłka łąckie
1/3 szklanki rodzynek
łyżeczka cynamonu

Jabłka przekrawam na pół, wydrążam gniazda nasienne. W to miejsce
wkładam po dwie, trzy rodzynki i zakrywam serkiem kozim. Na wierzchu
wciskam jeszcze kilka rodzynek, posypuję całość obficie cynamonem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut.
Podaję na ciepło.

Świetnie tez pasowałyby lody waniliowe lub bakaliowe.


SMACZNEGO!




Pozdrawiam,
Karmel-itka

Komentarze

  1. zapiekane jabłka o jeden z najlepszych deserów, muszę się przekonać jak smakują takie z kozim serkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chętnie zjadłabym to jabłko. Takie przełamanie standardowego zastawu jak dla mnie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie, dla mnie zestaw jabłko cynamon i rodzynki to sprawa oczywista. Teraz wiem, że warto dołaczyć również kozi ser.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite połączenie, aż zgłodniałam.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe polskie smaki! Cudnie to połączyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie smaków. Ostatnio w lodziarni we Wrocławiu widziałam lody z serkiem kozim ale nie odważyłam się ich kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie Karmel-itko! Chętnie wypróbuję przepis :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh la la, fantastyczne musiały być ! Gratuluję pomysłowości :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne połaczenie, musiały smakować wspaniale! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale się prezentuje :)
    Super połączenie smaków - lubię takie!

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję za wszystkie wspaniałe komentarze! nie mam czasu, by odpisać każdemu, więc piszę grupowo.
    I pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  12. koniecznie muszę wypróbować :) wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. koniecznie muszę wypróbować :) wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. muszę też coś takie zrobić, świetnie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz