wtorek, 29 października 2013

MAŚLANY ŁOSOŚ Z KAPARAMI.




Nie znoszę, kiedy tak na mnie patrzysz. Nie wiem, co myślisz, ten pusty wzrok nie zdradza nic. Odwracam oczy,
aby nie zadręczać się domysłami...
Przeklęty łososiu!
Jedno mnie jednak zastanawia... z czym smakowałbyś najlepiej?






MAŚLANY ŁOSOŚ Z KAPARAMI.
/autorski;/

dla 2 - 3 osób

300 g fileta łososia 
1/2 kostki masła
pęczek koperku
1/2 szklanki kaparów

Fileta z łososia dzielę na 2 - 3 kawałki, uprzednio ściągając skórę.
W naczyniu żaroodpornym na dnie układam plasterki masła, gałązki
koperku, a na tym kładę kawałki ryby.




Następnie na wierzch układam znów plasterki masła, posypuję kaparami.
Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Wkładam naczynie, nie zamykając 
go żadną pokrywą szklaną i piekę przez 30 minut.
Podaję na ciepło ze świeżym pieczywem.


SMACZNEGO!




Pozdrawiam,
Karmel-itka


11 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny pomysł! Idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak ja uwielbiam połączenie masła i łososia. Daje to tak cudownie aksamitny smak, że nie potrzeba do tego już żadnych innych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio tez połączyłam u siebie łososia i kapary:) zaskakująco pyszny duet:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty a jaki pyszny. Uwielbiam łososia.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. łosoś kocha masło kapary i koperek. Ja też lubię to płączączenie, tylko ta biała piana mi nie pasi. Powodem jest woda.
    a gdyby dodać masło sklarowane, zwiększyć temperaturę ? tak sobie tylko głośno myślę....


    Pozdrawiam serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję Ci za poradę. niestety nie miałam masła klarowanego pod ręką, a tym bardziej czasu, by je zrobić.
      następnym razem będę przygotowana :]
      dziękuję za wskazówki!

      Usuń
  6. Mimo, że kapary to nie moje klimaty, to ten łosoś wygląda bardzo, ale to bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, koniecznie muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń