czwartek, 6 lutego 2014

GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM.



Przyszedł do niej z pięknym bukietem róż i butelką wina. Róże już zwiędły, lecz zostało wino. Czerwone, mocno wytrawne, drogie i w pięknej butelce. Portugalskie. Ale co z tego, skoro jego już nie ma? Pić w samotności nie chce, nikt jej nie potowarzyszy, a wino stoi i czeka.
W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie.






GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM.
/własny, autorski;/

4 porcje


4 golonki wieprzowe
słoik kapusty kwaszonej
2 duże białe cebule
1/2 szklanki powideł
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki suszonego majeranku
1 kostka rosołowa mięsna (do smaku)


Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone.
Cebulę siekam drobno i przesmażam na patelni, wrzucając kapustę
ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę.
Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł,
umieszczam golonki, wsypuję majeranek, dodaję rozkruszoną kostkę mięsną
i zakrywam resztą powideł oraz kapusty. Wlewam do całości wino.

Woreczek/rękaw zamykam szczelnie (wiążę lub za pomocą specjalnego klipsa)
i wkładam do piekarnika. Piekę przez 1,5 godziny w 200 stopniach.


SMACZNEGO!


Pozdrawiam,
Karmel-itka

12 komentarzy:

  1. Świetne danie! Nie jeden facet byłby szczęśliwy z takiego jedzonka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam golonki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, golonkę jem bardzo rzadko, ale kapustę bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwe męskie jadło- idealnego dla "mojego połówka" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam nigdy golonki razem z kapustą, w sensie gotowania wszystkiego razem, ale widzę, że się da i wcale to nie jest szalony pomysł. W końcu wszystko się dobrze przegryzie.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Golonka, kapusta i powidła? Narobiłaś mi smaka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś pysznego dla mojego męża...

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój mąż też już pragnie to zjeść :) i co ja biedna pocznę :)

    OdpowiedzUsuń