poniedziałek, 10 marca 2014

SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH.




Uczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi uliczkami, mogą tak chadzać całymi nocami. Kiedy nagle przyjdzie chętka na słodycze, szepcze mu do ucha: "Znowu Cię zachwycę!".
Wyciąga ciepły jeszcze, sernik z piekarnika. Daje mu kawałek, o nic już nie pyta.



Znów sernik. I znów całkiem inny niż poprzednie. I znów cw całości wymyślony na poczekaniu. Och, gdybym jeszcze taką inwencję twórczą i kreatywność wykazywała podczas nauki... Ale nie można mieć wszystkiego.
Kremowy, delikatny i bardzo kokosowy wypiek, na pewno zadowoli miłośników serników i tego właśnie smaku.




SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH.
/własny./


4 - 5 opakowań herbatników
1 kg białego sera tłustego
5 jajek
125g kremu kokosowego (kupiłam w Żabce)
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju

Blaszkę 20 x 23 cm wykładam papierem do pieczenia, układam
na spodzie bardzo ciasno herbatniki.


Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę, dodając
pod koniec ubijania 3 łyżki cukru, aby piana była lśniąca i "twarda".

Żółtka ucieram z serem i pozostałym cukrem. Dodaję krem kokosowy,
wsypuję proszek budyniowy oraz wiórki kokosowe. Miksuję razem.
Następnie wlewam mleko i ciągle miksując dodaję cienkim strumieniem
olej. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą.

 

Na samym końcu, za pomocą szpatułki, delikatnie łączę masę z białkami.


Wykładam masę za pomocą łyżki, porcjami, aby nam masa nie uciekła
pod herbatniki, pomimo, że jest bardzo gęsta. Wygładzam wierzch.


Sernik piekę w 150 stopniach przez 1h 30 minut - 1h 45 minut,
aż wierzch będzie pięknie zrumieniony. Wolne pieczenia zapobiega 
pękaniu wierzchu i powoduje, że sernik jest niezwykle kremowy i delikatny.

Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku.

SMACZNEGO!








Pozdrawiam,
Karmel-itka

20 komentarzy:

  1. Piękny serniczek. Kokosowy to oczywiście jeden z najlepszych :)
    Pozdrawiam Cię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! również pozdrawiam!

      Usuń
    2. Powiedz proszę co to za krem kokosowy?

      Usuń
    3. już podaję link do obrazka.http://ffstore.pl/delikatesy/napoje_mleczne/mleczko_kokosowe_400_g.html nie znalazłam kremu, ale mleczko krem jest marki house of asia i ma 125g.
      kupiłam go w Żabce.

      Usuń
  2. zjadło by się kawałek..no może dwa :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ musi być pyszny! uwielbiam kokos :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, prawdziwe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi apetytu na sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  6. raaaajjuuuuu jaki obłędny:D

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę, talent twórczy rzeczywiście niesamowity?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię kokosowy smak i aromat, więc ten sernik to coś zdecydowanie dla mnie;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię ciasta na herbatnikach, bardzie ekonomiczne, szybsze i tak samo smaczne jak te na kruchym spodzie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniały sernik, ja uwielbiam wszystko co kokosowe, więc ten sernik jest rewelacyjny. Na herbatnikach zawsze przygotowywałam sernik na zimno, takiego pieczonego jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie wygląda, chyba sobie spróbuję:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Chodzi za mną taki serniczek właśnie :) Mi siedzi w piekarniku murzynek z daktylami i rodzynkami.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł z tymi herbatnikami!!

    OdpowiedzUsuń