SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH.





Viva la pasta!

Pamiętam, jak dwa lata temu w moim Kościanie zawitał Paulo Cozza. Właśnie wtedy miała również przyjemność gościć Kasię, autorkę bloga W Krainie Smaku u siebie, stąd nie mogłyśmy opuścić takiej okazji! Rozmawiając z mężczyzną, który zajmuje się takimi eventami wygadałyśmy się, że jesteśmy blogerkami kulinarnymi. I w ten oto sposób znalazłyśmy się na scenie, próbując i komentując dania, jakie przyrządzał sam Paulo Cozza! Jednym z nich był właśnie prezentowany dziś makaron. Kasia przyrządziła go niedługo po całym wydarzeniu, a ja, szukając czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle.





SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH.
/źródło: W Krainie Smaku./

dla 4-6 osób


2,5 szklanki bulionu warzywnego
200 g chleba pszenno-żytniego
3 ząbki czosnku
250g orzechów włoskich
sok z 1 cytryny
sól, pieprz świeżo mielony
500 g makaronu spaghetti


Co do bulionu: na blogu nie mam żadnej receptury na bulion warzywny,
który w kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze
korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj: 

Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie.
Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos, 
konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok
z cytryny. Podgrzewam. 

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam
z sosem orzechowym i podaję.  Świetnie pasuje lampka białego, 
półwytrawnego bądź półsłodkiego białego wina.


SMACZNEGO!




Pozdrawiam,
Karmel-itka


Komentarze

  1. Lubię wersję pomidorową sosu z chlebem, takiej nie jadłam i też brzmi smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron zawsze i o każdej porze...a Twój w pierwszej kolejności!!!
    Serdeczności!!!! :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam to pyszne danie i naszą przemiłą wyprawę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię makarony, więc taka pasta pasuje mi jak ulał!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prostota jest najsmaczniejsza i najurodziwsza. Pyszny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  7. Sos z chleba i orzechów... brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosty i fajny przepis, czemu ja tego jeszcze nie jadłam?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, robiłam kiedyś makaron z chlebem, ale chleb był po prostu podsmażany na patelni jak grzanki, ten jest godny uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa opcja. Ostatnio dodawałam do makaronu bułki tartej i też smakowało rewelacyjnie, więc opcja bułkowa- jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz