poniedziałek, 14 kwietnia 2014

JAJKA Z PASTĄ SURIMI.

 


Hasają zajączki po wystawach sklepowych. Kurczaczki biegają w głowie, gonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze.




Wielkanocne przepisy, których i tak pewnie zbyt wiele nie będzie, rozpocznę od publikacji pasty do jajek, ale nie wegetariańskiej tym razem.
Według domowników ma delikatny smak, łagodna i pasująca do jajek. Ocena pozytywna :]





 JAJKA Z PASTĄ SURIMI.
/przepis własny/

na nadzianie 10 jajek


10 jajek
250 g paluszków surimi
2 łyżki posiekanego koperku
4-5 łyżek majonezu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
ew. sól i pieprz do smaku


Jajka gotuję na twardo. (JAK GOTOWAĆ?)
Studzę, następnie obieram, przekrawam na pół
i wyciągam żółtko. Odstawiam.




Paluszki surimi kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do wysokiego
naczynia pokrojone paluszki, koperek, dodaję majonez i musztardę.
Wszystko miksuję na pastę za pomocą blendera.
Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję nieco majonezu i ponownie zmiksować.
Ewentualnie doprawić do smaku.

Takprzyrządzoną pastą nadziewam połówki jajek
( samo białko )



Wskazówka:
Zaczynam od małej ilości majonezu, aby czasem nie przesadzić. Lepiej
dodawać partiami, miksując kilka razy, aniżeli dostać zbyt rzadką pastę.


Dużo zależy od majonezu. Są bowiem i rzadsze, i gęstsze.
Ja używam majonezu Winiary.


Co z pozostałymi żółtkami?
Warto je zostawić do przyrządzenia inne pasty.
Wystarczy świeże zioła (np. bazylię) zmiksować
blenderam z żółtkami oraz majonezem lub majonezowym
sosem czosnkowym. Palce lizać!


SMACZNEGO!




Pozdrawiam,
Karmel-itka




1 komentarz:

  1. Takich jajek jeszcze nie próbowałam. Wyglądają kusząco!

    OdpowiedzUsuń