PENNE ALLA VODKA.




Czasem mam ochotę na coś zwykłego, a jednocześnie zupełnie nietuzinkowego. Mały stworek skrzeczy w mojej głowie, nie pozwalając o sobie zapomnieć. Ochotek. Mąci myśli tak długo, dopóki nie wejdę do kuchni, nie założę ulubionego fartuszka w kwiaty i nie zacznę pichcić. Nie znika, dopóki nie skosztuję tego, co przyrządziłam. Dopiero po zakończonym posiłku idzie spać, nasycony i zadowolony, że znów dopiął swego. Co za manipulator!

Niby zwykła pasta z sosem pomidorowym, a jednocześnie zupełnie inna. Teoretycznie w zapachu wiele się nie zmienia, ale smak... Ta głębia pomidorowej uczty! Wódka powoduje, że zawarte w pomidorach związki zapachowe zostają przez nią wyciągnięte do sosu i wzmocnione. Naprawdę, ciekawy smak.




PENNE ALLA VODKA
/inspiracja: W Krainie Smaku./

dla 2-4 osób

1 duża cebula
2-3 łyżki oleju z pestek winogron
1/3 szklanki wódki
puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
125 ml kremówki
pół pęczka posiekanej bazylii
sól, pieprz kolorowy

400g makaronu penne


Makaron gotuję według receptury na opakowaniu. Następnie 
odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce, by zbytnie nie wystygł.

W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos. 
Obieram, siekam i szklę cebulę na oleju. Dolewam wódkę i czekam,
aż alkohol odparuje, ciągle mieszając. Czosnek obieram i dorbno siekam,
dodaję do cebuli z wódką. W kolejnym etapie dolewam zawartość 
puszki pomidorów (nie odcedzam ich) i wrzucam posiekaną bazylię.
 Mieszam, zagotowuję, zabielam śmietanką kremówką. 
Doprawiam do smaku. Podaję z makaronem.


SMACZNEGO!




Pozdrawiam,
Karmel-itka

Komentarze

  1. W naszej domowej tradycji dodajemy małe krewetki, i cały sos flambirujemy sos, kreśląc ręką Krzyż w powietrzu, aby nic się nikomu nie stało ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz