piątek, 23 maja 2014

SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE.




Piękne słońce, a w jego świetle tonie cały świat. Lekkość, rześkość i radość.
Nagle idealna harmonia zostaje zburzona głośnym burczeniem w brzuchu,a do obiadu daleko.I co teraz?





Myślę, że ciasteczka owsiane domowej roboty są świetnym sposobem na taką przypadłość.Pożywne, wartościowe, a przede wszystkim bez chemii i tony cukru. Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu. Podaję od razu ze swoimi modyfikacjami.



SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE
/inspiracja: Niebo na talerzu/
2 szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ody oczyszczonej
- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście
- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut. 

- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.GBQNXLuW.dpuf
2 szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ody oczyszczonej
- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście
- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut. 

- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.GBQNXLuW.dpuf
2 szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ody oczyszczonej
- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście
- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut. 

- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.GBQNXLuW.dpuf
2 szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ody oczyszczonej
- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście
- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 - 12 minut. 

- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html#sthash.GBQNXLuW.dpuf


na ok. 15-20 ciasteczek


2 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy)
100g roztopionego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść rodzynek


Wszystkie składniki wymieszałam łyżką. Gdy masa będzie zbyt gęsta,
dodać łyżkę lub dwie mleka albo wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Układam łyżeczką porcje ciasta w odległości na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia. Piekę 7-10 minut, aż nabiorą pięknej złotej barwy.


SMACZNEGO!




Pozdrawiam,
Karmel-itka



2 komentarze:

  1. Uwielbiam owsiane ciasteczka. W Twojej wersji cudownie się prezentują. :) Zaraz mi zacznie burczeć w brzuchu. ;)

    OdpowiedzUsuń