sobota, 23 sierpnia 2014

POŻYWNY WEGAŃSKI KOKTAJL JEŻYNOWY



Uśmiech na twarzy zgasł. Płonne nadzieje na dnie serca, zdeptane jak niedopalony papieros. Chciała czegoś więcej, dała się ponieść, a wyszło jak zwykle. Zapłakana, aż musiała się wspomóc pożywnym koktajlem.

Dlaczego tym razem wybieram mleko sojowe? Ze względu na jego wartości. Choć weganie prowadzą batalie z tymi, co piją mleko krowie, kozie czy owcze, ale jak się okazuje, to właśnie weganie mają rację. Po pierwsze, jest nisko kaloryczne, w 100 ml zawiera zaledwie 32 kcal. Tłuszcze, czyli 18 %, to w połowie nienasycone kwasy tłuszczowe, które hamują rozwój miażdżycy. Co jeszcze w soi znajdziemy? Mikro i makroelementy, w tym żelazo, miedź, cynk, magnez, mangan i fosfor, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego oraz kostnego.



Dodatek otrębów to porządna porcja błonnika, a to oznacza długotrwałe uczucie sytości - idealny pomysł na drugie śniadanie.



POŻYWNY WEGAŃSKI KOKTAJL JEŻYNOWY
/własny;/

na 2 porcje


1 szklanka dojrzałych jeżyn
1 szklanka mleka sojowego / ryżowego
1/2 szklanka otrębów żytnich
2-3 łyżeczki miodu z propylisem (może być inny - Twój ulubiony)


Wszystko zmiksuj, dosłódź miodem do smaku. Podaj mocno schłodzony.


SMACZNEGO!



Pozdrawiam,
Karmel-itka



4 komentarze:

  1. koktajl pachnący i smakujący jak lato! tego mi potrzeba, bo ten deszcz za oknem nie zadowala...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, u mnie na szczęście słońce :) wypij więc takie lato w szklance i zapomnij o deszczu!

      Usuń
    2. piękny apetyczny kolor!

      Usuń
    3. Mleko ryżowe mogę pić, ale sojowe... Jakoś średnio mi smakuje.
      Ale w takim koktajlu, kiedy jego smak stłumiony jest przez jeżyny, pewnie bym wypiła :)

      Usuń