sobota, 27 grudnia 2014

GRUSZKI KARMELIZOWANE Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I BITĄ ŚMIETANĄ




 Jadą goście, jadą. Idą, kroczą, się zbliżają. A deser w powijakach. Będzie katastrofa? Nie u mnie!


Z rzadko przygotowuję desery, zdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś dobre ciasto.
Ten deser miał wyglądać zupełnie inaczej, niestety nie wyszedł, a goście w drodze - trzeba było improwizować. Udało się to, jak widać, naprawdę kusząco.



GRUSZKA KARMELIZOWANA Z BAKALIAMI, 
CZEKOLADĄ I SOSEM WINNYM.
 /własny;/


3 gruszki
 100g posiekanych migdałów
50g posiekanych orzechów włoskich
50g startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej
100g suszonych śliwek
2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
2 łyżki miodu akacjowego + 2 łyżeczki
200 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z jednej pomarańczy
płatki migdałowe


Śliwki zalewam winem i odstawiam na noc. Po tym czasie odcedzam je,
kroję drobno i mieszam pozostałymi bakaliami i czekoladą tak, 
by powstała dość zwarta masa.

Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodając pod koniec
cukier puder. Wstawiam z powrotem do lodówki.

W rondelku odparowuję wino, w którym moczyły się śliwki z miodem.
Jeśli nie będzie chciało zgęstnieć, warto dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej.

Gruszki myję, suszę, przekrawam na pół i wydrążam środek. Na patelni
rozgrzewam 2 łyżeczki miodu, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucam gruszki.
Karmelizuję je z obu stron, po czym zdejmuję z patelni.

Napełniam gruszki farszem, dekoruję bitą śmietaną, ozdabiam migdałami,
skórką i polewam sosem z miodu i wina.


SMACZNEGO!




Pozdrawiam,
Karmel-itka



5 komentarzy:

  1. Mnie byś takim uraczyła, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z wielką chęcią! zapraszam na kawę ;)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda bajecznie :) To jak wspaniale musiałby wyglądać ten udany...? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm ale pyszny deserek! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj kusi i to bardzo, warto wpadać do Ciebie z gościną :)

    OdpowiedzUsuń