BEZGLUTENOWY PIEGUSEK


Wielkanocna krzątanina. Baba babę goni, a za babą mazurek. 
Gdzieś się chowa czekoladowy zajączek, zerkając z zaciekawieniem na kilka małych kurek.


     Gluten jest bardzo ważnym składnikiem w naszej diecie, reguluje bowiem pracę układu pokarmowego, ma działanie zbliżone do błonnika. Dlatego nie zaleca się, jeśli dana persona nie ma żadnej nietolerancji glutenu czy celiakii, by z niego rezygnowała.
     Niestety, coraz więcej ludzi cierpi na nietolerancję glutenu, a więc coraz częściej poszukiwane są przepisy na bezglutenowe wypieki, tym bardziej w takim okresie, jakim jest Wielkanoc.
     Piegusek to bardzo łatwe, szybkie i pyszne ciasto na białkach, z dużą ilością maku. Lekkie, puszyste i naprawdę kuszące. Polecam z całego serca!



PIEGUSEK BEZGLUTENOWY
/z zeszytu Babci; zmodyfikowany;/


5 białek
sok z 1 pomarańczy
100g rozpuszczonego masła
1 szklanka maku (u mnie mielony)
1 szklanka mieszanki mąki bezglutenowej 
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli


Białka powinny być w temperaturze pokojowej, lepiej się ubijają (przynajmniej mnie).
Ubijam je na sztywną pianę z odrobiną soli, dodając pod koniec cukier
tak, aby rozpuścił się w pianie podczas ubijania i sprawił, że ta stanie się lśniąca i zawarta.

Mieszam przesianą mąkę z proszkiem oraz makiem. Dodaję porcjami do ubitych białek,
mieszając drewnianą łyżką bardzo delikatnie, aby składniki się połączyły.
Na samym końcu wlewam wystudzone masło oraz sok z pomarańczy,
uprzednio wyciśnięty i przecedzony. Mieszam i wstawiam do nagrzanego pieca.

Piekę 40 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka".


SMACZNEGO!


Pozdrawiam,
Karmel-itka


Komentarze

  1. Z tym glutenem to chyba trochę odwrotnie jest...nie ma dobrego wpływu na śluzówkę przewodu pokarmowego bo zwyczajnie ją zakleja i jest prozapalny, działa raczej przeciwnie do błonnika. A u mnie domu Pieguska nazywa się Makową Panienką :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tzn. hm, co źródło, to opinia. Wszystko zależy od punktu patrzenia :)

      Usuń
  2. Muszę kiedyś takiego pieguska zrobić, bo bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz