JESIENNY DESER Z TAPIOKI





   Wspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale za piękne kolory i orzeźwiające poranki jestem w stanie wiele jej wybaczyć. I oczywiście za jesienne owoce!





   Odkąd pierwszy raz spróbowałam deserowej tapioki wiedziałam, że zagości na moim stole w różnych konfiguracjach i na wszelkie okazje. Korzystając z obfitości śliwek, nie mogłam się oprzeć pokusie, by znów tapiokę przygotować. Tym razem dość klasycznie i minimalistycznie, z bardzo odważnym, owocowym zakończeniem. 

   Uwaga - to wersja dla dorosłych!



JESIENNY DESER Z TAPIOKI 
(porcje: 4)

2 szklanki pełnego mleka
1 szklanka wody mineralnej
1/3 szklanki kuleczek tapioki
1/2 laska wanilii
1/2 laski cynamonu
2 łyżki cukru 

300 g pozbawionych pestek śliwek
1 pełen kieliszek koniaku
2-3 łyżki cukru
1-2 łyżeczki mielonego cynamonu


Zalewam kuleczki tapioki wodą i odstawiam minimum na godzinę, aby napęczniały.
Przelewam do rondelka, dodaję mleko, laskę cynamonu. Laskę wanilii przepoławiam,
wydobywam ziarenka i zarówno łupinkę, jak i zawartość dodaję do mleka. Wsypuję
cukier. Doprowadzam całość do wrzenia, po czym na małym ogniu gotuję 
około 15-20 minut, aż masa zacznie gęstnieć (będzie to nieznaczne zgęstnienie).
Wyjmuję łupinkę wanilii oraz laskę cynamonu.
Tapiokę przelewam do przygotowanych pucharków i po lekkim przestudzeniu,
wstawiam do lodówki (najlepiej na 4-6 godzin).

Na patelni rozpuszczam cukier z odrobiną wody. Kiedy zacznie się złocić,
wrzucam umyte i pozbawione pestek śliwki. Wlewam koniak i całość duszę
na wolnym ogniu z dodatkiem cynamonu. Gdy większość płynu odparuje,
a śliwki nadal będą jędrne,  zdejmuję z palnika i studzę. Podaję ze schłodzoną tapioką.


SMACZNEGO!


Komentarze

  1. Ostatnio miałam w ręku tapiokę i pomyślałam co ja z niej przyrządzę?...mam odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śliwki pod taką postacią... I dawno nie jadłam tapioki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zaś nigdy nie próbowałam tapioki, choć od dłuższego czasu mam w planach :)
    Bardzo podoba mi się taki deser, jesiennie i wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też nigdy nie próbowałam tapioki. Moja strata, patrząc na skład...
    Wartości odżywcze suchej tapioki (w 100 g)

    Wartość energetyczna - 358 kcal
    Białko ogółem - 0.19 g
    Tłuszcz - 0.02 g
    Węglowodany - 88.69 g (w tym cukry proste 3.35)
    Błonnik - 0.9 g

    Witaminy

    Tiamina – 0.004 mg
    Witamina B6 - 0.008 mg
    Kwas foliowy - 4 µg

    Minerały

    Wapń – 20 mg
    Żelazo - 1.58 mg
    Magnez - 1 mg
    Fosfor - 7 mg
    Potas - 11 mg
    Sód – 1 mg
    Cynk - 0.12 mg

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się! Ten deser wygląda naprawdę dobrze! Mniam! NIe pomyślałabym, żeby tapiokę tak wykorzystać. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!