TARTA Z GROSZKIEM I KIEŁBASĄ


   W ramach odskoczni od tylu przepisów na słodkości, które ostatnio pojawiły się na blogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której mowa, to świetna sprawa - wydajna i ekonomiczna, jedna tarta wystarczy śmiało dla 6-8 osób czy na kilka obiadów. Można dzięki niej także zrobić porządek w lodówce, wykorzystując wszystkie zbędne elementy. Nieważne z czym, ważne, że zawsze smakuje!

   Tarty w naszym domu najczęściej pojawiają się latem i późną jesienią, w okresie obfitości warzyw. Wtedy też są one najbardziej urozmaicone i kolorowe. Zimą jednak tarta z groszkiem i kiełbasą spełni się w roli pożywnego posiłku, który nasyci i rozgrzeje.

   Do wykonania tarty śmiało można zastąpić kiełbasę boczkiem czy gotowanym / pieczonym mięsem, np. kurczakiem albo pieczenią ze schabu. Również warto zrezygnować z mięsa całkowicie i przygotować wersję wegetariańską z dodatkiem tofu. Groszek polecam świeży, jednak poza sezonem też świetnie się nadaje groszek mrożony bądź konserwowy.



TARTA Z GROSZKIEM I KIEŁBASĄ
(porcja dla 6-8 osób)

składniki na ciasto kruche:

  • 150 g masła
  • 270 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

składniki na farsz:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 200 g kiełbasy / mięsa wcześniej ugotowanego lub usmażonego
  • 300 g zielonego groszku (mrożony/świeży/konserwowy)
  • 4 jajka rozm. L
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Masło musi być mocno schłodzone. Kroję je na małe kawałeczki i wraz z mąką, solą i proszkiem do pieczenia wrzucam do miski.
  2. Rozcieram między palcami masło, mieszając z mąką, aby uzyskać masę na kształt wilgotnego, sypkiego piasku. 
  3. Dodaję żółtka i zagniatam szybko jędrne i gładkie ciasto, które łatwo odchodzi od dłoni. Gdy ciasto zbytnio się klei, dodaję nieco mąki. Formuję kulę ciasta i wkładam na 30 minut do lodówki.
  4. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  5. Tortownicę smaruję delikatnie oliwą z oliwek lub masłem. Wylepiam ciastem i nakłuwam je widelcem, dość gęsto. Wstawiam do piekarnika na 10 minut, aż się zezłoci. 
  6. Po tym czasie wystawiam z pieca, przygotowuję farsz.

Sposób przygotowania farszu:

  1. Zmniejszam temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
  2. Cebulę obieram i kroję w półplasterki, szklę na oleju. Kiedy lekko zbrązowieje, dorzucam obrany i posiekany czosnek oraz majeranek.
  3. Kiełbasę / mięso kroję w małe kawałki. Wrzucam na patelnie i chwilę podsmażam. Zdejmuję z ognia do wystudzenia.
  4. W dużym naczyniu roztrzepuję jajka ze śmietanką i mąką. Dodaję sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz posiekaną natkę pietruszki.Wrzucam wystudzoną kiełbasę z cebulą i groszek. Mieszankę wykładam na podpieczony spód.
  5. Wstawiam do piekarnika i piekę około 30 minut, aż wierzch wyraźnie się zetnie i nabierze złocistego koloru.
  6. Przed podaniem chwilę przestudzam poza piekarnikiem, aby tarta łatwiej się kroiła.
SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz