CHLEBEK BANANOWY Z BORÓWKAMI (bez sody)


Słodycze to coś, co lubię! W szczególności, kiedy mówimy o słodyczach domowych (np. taki chlebek bananowy), które zrobimy sami w sezonie owocowym.

Co prawda sezon borówkowy już za nami, ale jeśli macie jeszcze jakieś borówki ukryte w zakamarkach zamrażarki, skorzystajcie z tego przepisu. Podwójnie owocowego w dodatku! Banany, borówki w towarzystwie cynamonu i dla największych łasuchów - tartej czekolady.

Wilgotny chlebek bananowy, napakowany borówkami, słodki i pachnący to idealny towarzysz do kawy podczas ulewnych jesiennych wieczorów.


CHLEBEK BANANOWY Z BORÓWKAMI (bez sody)
(foremka keksowa o dł. 20 cm)

Składniki:
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru 
  • 3-4 przejrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 1,5-2 szklanki umytych borówek
Sposób przygotowania:
  1.  Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem ok. 160 stopni).
  2. Jajka roztrzepuję widelcem z olejem i cukrem.
  3. Banany rozgniatam widelcem, łączę z jajkami.
  4. Mąkę przesiałam z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do mieszanki z jajek i bananów, łączę z mlekiem.
  5. Wrzucam borówki, mieszam.
  6. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę i dekoruję borówkami. Wstawiam do piekarnika.
  7. Piekę ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka".
SMACZNEGO!

Komentarze

  1. Wyszedł ale dałabym mniej proszku do pieczenia z 2 łyżeczki bo strasznie go czuć i to wszystko psuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wskazówki - nie odczuliśmy tego, ale oczywiście, każda uwaga na wagę złota!

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej mąki użyć? Portowa, chlebowa? Może jakiś typ albo rodzaj ziarna, nr?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zwykle używamy mąkę tortową, chyba, że wskazujemy inaczej :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!