CHLEBEK BANANOWY Z BORÓWKAMI (bez sody)


Słodycze to coś, co lubię! W szczególności, kiedy mówimy o słodyczach domowych (np. taki chlebek bananowy), które zrobimy sami w sezonie owocowym.

Co prawda sezon borówkowy już za nami, ale jeśli macie jeszcze jakieś borówki ukryte w zakamarkach zamrażarki, skorzystajcie z tego przepisu. Podwójnie owocowego w dodatku! Banany, borówki w towarzystwie cynamonu i dla największych łasuchów - tartej czekolady.

Wilgotny chlebek bananowy, napakowany borówkami, słodki i pachnący to idealny towarzysz do kawy podczas ulewnych jesiennych wieczorów.


CHLEBEK BANANOWY Z BORÓWKAMI (bez sody)
(foremka keksowa o dł. 20 cm)

Składniki:
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru 
  • 3-4 przejrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 1,5-2 szklanki umytych borówek
Sposób przygotowania:
  1.  Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem ok. 160 stopni).
  2. Jajka roztrzepuję widelcem z olejem i cukrem.
  3. Banany rozgniatam widelcem, łączę z jajkami.
  4. Mąkę przesiałam z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do mieszanki z jajek i bananów, łączę z mlekiem.
  5. Wrzucam borówki, mieszam.
  6. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę i dekoruję borówkami. Wstawiam do piekarnika.
  7. Piekę ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka".
SMACZNEGO!

Komentarze