PŁATKI GRYCZANE Z FIGĄ, MIODEM I SUSZONYM JABŁKIEM


Ciepłe śniadania to podstawa naszych weekendowych poranków. Uwielbiamy owsianki, płatki ryżowe, kaszę jaglaną czy inne przysmaki na słodko, które rozgrzewają i dostarczają niezbędnej energii na cały dzień. Po wypiciu szklanki letniej wody z miodem i cytryną z chęcią zasiadamy do stołu, na którą parują rozgrzewające przysmaki.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i pomijanie go jest niezdrowe. Rozpoczynanie dnia samą kawą i przysłowiowym papierosem nie należy do naszych nawyków. Stawiamy na porządną dawkę węglowodanów, najlepiej w towarzystwie aromatycznych przypraw i owoców.

Tym razem postawiliśmy na iście jesienne smaki. Suszone jabłko, cynamon, świeże figi kojarzą się ze złotymi liśćmi za oknem i chłodnymi porankami. Miód z kwiatów pomarańczy, który przywieźliśmy ze sobą z Cypru idealnie komponuje się z całym śniadaniem. Miód działa antybakteryjnie i jest swoistym antidotum na przeziębienie i grypę.


PŁATKI GRYCZANE Z FIGĄ, MIODEM I SUSZONYMI JABŁKIEM
(2 porcje)

Składniki
  • 300 ml mleka 
  • 6 łyżek płatków gryczanych błyskawicznych
  • 2 figi
  • 6 plasterków suszonego jabłka
  • 2-3 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu
Jak zrobić?
  1. Mleko podgrzewam, wsypuję płatki, dodaję cynamon, imbir i kardamon. 
  2. Gotuję do miękkości, około 5-10 minut.
  3. Dodaję pokrojone w kostkę suszone jabłko.
  4. Dosładzam miodem i podaję z plasterkami świeżej figi.
SMACZNEGO!

Komentarze