MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM


Na dobre rozpoczął się sezon jesiennych wpisów i przepisów. Na dworze zimno i deszczowo, wiatr hula pomiędzy blokami i porywa zbyt słabe parasole.

W tym czasie sprawdzają się najlepiej dania rozgrzewające, sycące, a przede wszystkim sezonowe. Sezon na wiele jesiennych warzyw trwa bądź powoli się kończy. Mam tu na myśli przede wszystkim dynię, z którą przygotowałam poniższy przepis.

Dynia, tak jak marchewka, zawiera beta-karoten. Wszystkie karotenoidy mają działanie antyoksydacyjne i mogą przyczynić się do zapobiegania powstawania komórek nowotworowych. Dynia obniża poziom złego cholesterolu, tym samym zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, a w efekcie zawału czy udaru mózgu.
Beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, które powoduje pogorszenie lub utratę wzroku u osób starszych.

Ponadto jest to warzywo uniwersalne, można je spożywać na słodko, np. w ciastach, deserach, naleśnikach i dżemach bądź na wytrawnie, np. w gulaszach, zupach krem, daniach jednogarnkowych, sałatkach czy jako placki.

 Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności:

MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM 
(3-4 porcje)

Składniki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 300 g obranego miąższu z dyni
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 200 ml wody
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 200 g suchego makaronu pióra Lubella
  • prażone pestki dyni do podania
Jak zrobić?
  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam i zostawiam nie przelewając go zimną wodą.
  2. Cebulę obieram i drobno siekam, szklę na oleju w garnku. Dodaję obrany i posiekany czosnek, liść laurowy, tymianek i ziele angielskie, chwilę przesmażam.
  3. Marchew i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, dodaję także pokrojony w kostkę miąższ. Przesmażam w garnku z cebulą i czosnkiem.
  4. Wlewam wodę i duszę pod przykryciem do miękkości warzyw.
  5. Całość blenduję na gładką masę.
  6. Dodaję przyprawy, sól i pieprz do smaku - ze solą należy uważać, ponieważ nie płuczę ugotowanego makaronu. Zagotowuję.
  7. Do tak przygotowanego sosu wrzucam makaron, mieszam dokładnie. 
  8. Pietruszkę siekam drobno, łączę ze sosem. 
  9. Przed podaniem posypuję prażonymi pestkami dyni, które wcześniej uprażyłam na suchej patelni.
SMACZNEGO!
zBLOGowani.pl

Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!