KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU


Tym przepisem rozpoczynamy Święta! Chociaż do Świąt jeszcze trochę, to już w sklepach i galeriach handlowych rozbrzmiewają świąteczne piosenki, miasta ozdobiono już lampkami, a w powietrzu czuć zapach dymu, pomarańczy i korzennych przypraw.

Postanowiłam tym przepisem zrobić ukłon w stronę osób, które nie spożywają glutenu, z rożnych względów. Jak wiadomo, w okresie świątecznym, podczas rodzinnych uroczystości trudno o zaspokojenie potrzeb wszystkich zebranych. Uważam jednak, że ten przepis przypadnie do gustu wszystkim - nawet tym, którzy z glutenu rezygnować nie chcą czy nie muszą.

KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU
(blacha o wymiarach 30 x 21 cm)

Składniki na ciasto
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 150 g cukru pudru 
  • 4 jajka
  • 150 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady
Składniki na polewę
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 
  • garść płatków migdałowych
  • posiekane włoskie orzechy
Jak przyrządzić?
  1. Blachę do pieczenia smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (masło powoduje, że papier przykleja się do blachy i nie przesuwa podczas przekładania ciasta do formy). 
  2. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.
  3. Masło ucieram z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników (może pojawić się efekt "warzenia masła", ale to nic). 
  4. Dodaję mąkę owsianą, mielone migdały, cynamon, kardamon i łączę delikatnie, za pomocą miksera na wolnych obrotach.
  5. Wrzucam pokruszoną czekoladę i mieszam.
  6. Ciasto przekładam do przygotowanej wcześniej formy, wygładzam (będzie gęste i klejące). Piekę około 20-30 minut, do uzyskania tzw. suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
  7. Czekoladę na polewę siekam i wrzucam do rondelka, wlewam śmietankę. Podgrzewam na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewam powstałą mieszanką ciasto, posypuję płatkami migdałów i orzechami. Odstawiam do stężenia czekolady.
SMACZNEGO!

Komentarze