piątek, 12 lipca 2013

PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO.



Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych
deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.
Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,
na straganach, a więc z sezonowych produktów.
Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku..



Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą,
a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie...

Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci.
Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa...
Chociaż zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji.

Aby kapuśniak nie był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiła
hiszpańską kiełbasą chorizo.Nadała ona zupie pikanterii, a tym samym spowodowała, że nie stanowiła tłustej
polewki. Kapusta kiszona, świeże warzywa i przyprawy. Może to nie jest idealna pozycja na letnie upały, ale
przy okazji chłodniejszego dnia czy wieczoru? Dlaczegóż by nie?

Jeszcze w kwestii drobnego wyjaśnienia.
Czym właściwie różni się kapusta kiszona od kwaszonej? No, a tym, że kwaszona kapusta, jak nazwa wskazuje,
potraktowana zostaje kwasem - octem, natomiast kiszona nie. Proces kiszenia trwa o wiele dłużej i zachodzi dzięki soli,
w sposób naturalny.

Kiedy gotujemy na jakimś mięsie, ale też i na kiełbasie, powinno wrzucać się je do zimne wody.
Dlaczego mięso wrzucamy do zimnej wody?
W zimnej wodzie soki zawarte w mięsie podczas wzrastania temperatury "wyjdą" na zewnątrz, a więc zostaną
oddane do wody, wzbogacając smak zupy. Jeśli wrzucimy mięso do gorącego płynu, białko się zetnie, a soki
pozostaną nadal w mięsie, co spowoduje zubożenie smaku.



PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO.
/autorska zmiana;/

0,5 kg kiszonej kapusty
3-4 kiełbasy chorizo
1,5 litra zimnej wody
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
połowa selera
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki majeranku

Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew 
i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno.
Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję  warzywa prócz ziemniaków i chwilę 
podsmażam, następnie zalewam wodą. 
Ziemniaki gotuję osobno - kwas z kapusty powoduje, że nie będą miękkie.
Następnie odcedzam je i odstawiam.
Kiełbasę kroję w plasterki, dorzucam do warzyw. Dodaję ziele angielskie,
liście laurowe. Kapustę kroję drobniej, a jeśli jest zbyt słona, przepłukuję wodą.
Kapustę wraz z kiełbasą i warzywami gotuję, aż kapusta i warzywa zmiękną.
Kiedy już wszystko jest odpowiedniej miękkości, dodaję ugotowane osobno
ziemniaki, dodaję majeranek i zagotowuję całość.
Odstawiam - kapuśniak najlepiej smakuje na dzień następny, wtedy
wszystkie smaki się odpowiednio przegryzą.


SMACZNEGO!


Pozdrawiam,
Karmel-itka

18 komentarzy:

  1. Letnia zupa to to nie jest. Ale na taki chłodniejszy dzień na dzisiaj może rzeczywiście ni byłaby złym pomysłem? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie letnia nie jest, oj nie :]

      Usuń
  2. fajnie podany, taki inny kapuśniaczek:) skusiłabym się na niego z ogromną ochotą:D

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham kapuśniak! i chorizo :) rewelacyjnie pasują do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmelitko pysznie wygląda, chętnie bym zjadła choć miseczkę, zwłaszcza gdy taka jesień za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. stąd dziś pojawia się na blogu - tak szaro i buro za oknem..

      Usuń
  5. brzmi rewelacyjnie, dla mnie kapuśniak pod każdą postacią, a do tego moja ulubiona kiełbaska...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że przypadła CI propozycja ta do gustu :]
      pozdrawiam!

      Usuń
  6. Wciągnęłabym twój kapuśniaczek , tak pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pięknie moje ulubione składniki:) Piękna stylizacja i zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. powiem Ci że mi taka zupka nie przeszkadza nawet w największe upały :) pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam... a bardzo mi się podoba Twoja propozycja :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kiełbaskę chorizo, kapuśniaczek z nią musi być boski :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Karmel-itko u mnie się właśnie taki kapuśniaczek kończy gotować! U mnie wyszło tak przez całkowity przypadek, bo kiełbasy zapomniałam kupić a chorizo w lodówce jest zawsze! - świetnie tu pasuje....
    Cudowna zupa! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale się 'u mnie' powtórzyłam ;-)) - Pozdrawiam!

      Usuń