wtorek, 14 stycznia 2014

CAMEMBERT PANIEROWANY.




W lampce mieni się czerwone wino. Patrzy na nią swoim przenikliwym wzrokiem i czeka, czeka co zrobi. Czy wypije? Czy spojrzy w oczy? Czy coś powie? Zaskoczyły ją czerwone róże i płonące świecie. Zaskoczyła muzyka w tle i jego nowy, czerwony krawat. Karminowe usta śmiały się tak radośnie, jakby nigdy wcześniej tego nie doświadczyła. A teraz myśli. Degustuje, kęs po kęsie i analizuje smak, konsystencję, zapach, temperaturę. Kubki smakowe odbierają bodźce chemiczne, przekazują dalej do mózgu. Węch i wzrok czyni to samo. Czy smakuje? Oto jest pytanie.





Tym razem znów propozycja nieco randkowa, z wykorzystaniem sera camembert. W poprzednim poście kusiłam CAMEMBERTEM Z PIECA. Teraz zapraszam na bardziej znaną, klasyczną wersję tego sera na ciepło.



CAMEMBERT PANIEROWANY.
/przepis znany/

 3 porcje


3 krążki sera camembert
1 duże jajko
mąka
bułka tarta
pieprz cytrynowy
olej do smażenia


Jajko roztrzepuję, dodając niecałą łyżeczkę pieprzu cytrynowego.
Bułkę tartą mieszam z mąką w stosunku 2 do 1 - mąka powoduje,
że panierka lepiej przylega do sera. 
Panieruję ser najpierw w jajku, potem mieszance z mąki i bułki tartej,
znów w jajku i znów w bułce. Tak przygotowane sery smażę na patelni,
jak schabowe, z obydwóch stron na złoty kolor. Osączam delikatnie
z tłuszczu papierowym ręczniczkiem i od razu podaję.
Najlepiej pasuje żurawina i frytki, których nie ma u mnie na zdjęciu.


SMACZNEGO!

Pozdrawiam,
Karmel-itka

7 komentarzy:

  1. tego dania nie trzeba zachwalać, ono po prostu jest boskie i tyle !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda, aż ślinka cieknie hehehe

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak przeglądam twojego bloga z różnymi pysznościami i jestem pod wrażeniem. Gratuluję! Dzięki tobie kolejny facet nauczy się wspaniale gotować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuba. Twój komentarz jest naprawdę budujący i powoduje ciepło w sercu. Dziękuję! I mam nadzieję, że nie tylko jeden facet weźmie nóż i z pełną odwagą stanie w kuchni :]

      Usuń
  4. Apetycznie bardzo ten serek wygląda, idealny zastrzyk energii na dzisiejszą pogodę:-)

    OdpowiedzUsuń