poniedziałek, 20 stycznia 2014

SAŁATKA ŁASUCHA.




Skrada się do kuchni, myśli, że nie słyszę. Uchyla drzwi lodówki, myśli, że nie poczuję. Sięga po miskę z sałatką. Sądzi, że nie podejrzewam. Wyjada ze smakiem, twierdząc, że nie zauważę.
- I jak Ci smakuje sałatka?
Przestaje gryźć zaskoczony, zdruzgotany, przyłapany na gorącym uczynku.
- Ty to już musisz wszystko wiedzieć.
Tak. Lubię być dobrze poinformowana.



SAŁATKA ŁASUCHA.
/własny;/


1/2 opakowania makaronu z zupek chińskich
6 jajek
200g szynki drobiowej
puszka kukurydzy
słoik marchewki z groszkiem
5 łyżek majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
6 ogórków konserwowych
słoiczek pieczarek marynowanych
posiekany pęczek pietruszki
1 por
sól, pieprz 
2 - 3 łyżeczki musztardy


Jajka gotuję na twardo, studzę, po czym obieram ze skorupek. Kroję w kostkę.
Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, szynkę kroję w kostkę, pora w talarki. 
Wrzucam do miski, wsypuję makaron. Dodaję odcedzony groszek i marchewkę, 
ale kukurydzę dodaję z zalewą - zostanie wchłonięta przez makaron, dzięki czemu 
nie wpije on majonezu, nie będziemy musieli go dodawać, aby sałatka była wilgotna. 
Czyli nie zwiększymy kaloryczności. Pozostawiam na kwadrans.  
Pietruszkę drobno siekam, dodaję wraz z jajkami do pozostałych składników, 
mieszam, dodaję majonez, musztardę i jogurt. Doprawiam. Mieszam. Podaję. 

Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.


Makaronu nie zalewam wrzątkiem ani nie gotuję - wchłonie
on płyn ze sałatki. Stąd dodaję nieco zalewy z kukurydzy,
aby makaron nie wchłaniał zbyt dużo majonezu. Im więcej
płynu, tym makaro będzie bardziej miękki.

SMACZNEGO! 




 Pozdrawiam,
Karmel-itka

9 komentarzy:

  1. mmmm coś dla mnie!:D uwielbiam:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie jak się czyta, a co dopiero jak się patrzy na zdjęcie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa sałatka.

    Nie jestem biegła w chińskich makaronach wiec wybacz pytania :)
    Makaronu nie zalewałaś wrzątkiem ? Wystarczy mu obcowanie z zimną zalewą z kukurydzy ?
    Makaron, który używasz ma formę rurek ?

    Pozdrawiam serdecnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. makaronowi wystarczy zalewa z kukurydzy. makaron może być inny ;)

      Usuń
    2. Makaronu się nie gotuje?

      Usuń
    3. Nie, nie gotuję się. Makaron instant z zupek chińskich jest na tyle miękki, że wystarczy mu, by wchłonął płyn np. Jak wyżej wspomniałam, z zalewy kukurydzy. Im więcej plynu, tym makaron bardziej miękki.

      Usuń
  4. Młodemu zostało kilka paczek makaronu po wakacyjnych wyprawach - coś czuję, że znalazłam dla nich przeznaczenie - sałatka wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  5. O rany rewelacja! Uwielbiam taki obiad, idealny dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń