- I jak Ci smakuje sałatka?
Przestaje gryźć zaskoczony, zdruzgotany, przyłapany na gorącym uczynku.
- Ty to już musisz wszystko wiedzieć.
Tak. Lubię być dobrze poinformowana.
SAŁATKA ŁASUCHA.
/własny;/
1/2 opakowania makaronu z zupek chińskich
6 jajek
200g szynki drobiowej
puszka kukurydzy
słoik marchewki z groszkiem
5 łyżek majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
6 ogórków konserwowych
słoiczek pieczarek marynowanych
posiekany pęczek pietruszki
1 por
sól, pieprz
2 - 3 łyżeczki musztardy
Jajka gotuję na twardo, studzę, po czym obieram ze skorupek. Kroję w kostkę.
Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, szynkę
kroję w kostkę, pora w talarki.
Wrzucam do miski, wsypuję makaron.
Dodaję odcedzony groszek i marchewkę,
ale kukurydzę dodaję z zalewą -
zostanie wchłonięta przez makaron, dzięki czemu
nie wpije on majonezu,
nie będziemy musieli go dodawać, aby sałatka była wilgotna.
Czyli nie
zwiększymy kaloryczności.
Pozostawiam na kwadrans.
Pietruszkę drobno siekam, dodaję wraz z jajkami do
pozostałych składników,
mieszam, dodaję majonez, musztardę i jogurt. Doprawiam.
Mieszam. Podaję.
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.
Makaronu nie zalewam wrzątkiem ani nie gotuję - wchłonie
on płyn ze sałatki. Stąd dodaję nieco zalewy z kukurydzy,
aby makaron nie wchłaniał zbyt dużo majonezu. Im więcej
płynu, tym makaro będzie bardziej miękki.
Makaronu nie zalewam wrzątkiem ani nie gotuję - wchłonie
on płyn ze sałatki. Stąd dodaję nieco zalewy z kukurydzy,
aby makaron nie wchłaniał zbyt dużo majonezu. Im więcej
płynu, tym makaro będzie bardziej miękki.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
mmmm coś dla mnie!:D uwielbiam:d
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie jak się czyta, a co dopiero jak się patrzy na zdjęcie ;D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka.
OdpowiedzUsuńNie jestem biegła w chińskich makaronach wiec wybacz pytania :)
Makaronu nie zalewałaś wrzątkiem ? Wystarczy mu obcowanie z zimną zalewą z kukurydzy ?
Makaron, który używasz ma formę rurek ?
Pozdrawiam serdecnie
makaronowi wystarczy zalewa z kukurydzy. makaron może być inny ;)
UsuńMakaronu się nie gotuje?
UsuńNie, nie gotuję się. Makaron instant z zupek chińskich jest na tyle miękki, że wystarczy mu, by wchłonął płyn np. Jak wyżej wspomniałam, z zalewy kukurydzy. Im więcej plynu, tym makaron bardziej miękki.
UsuńMłodemu zostało kilka paczek makaronu po wakacyjnych wyprawach - coś czuję, że znalazłam dla nich przeznaczenie - sałatka wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńO rany rewelacja! Uwielbiam taki obiad, idealny dla mnie :)
OdpowiedzUsuń