CIASTO MARCHEWKOWE.




Z utęsknieniem spoglądam na pustą torbę od aparatu. Ach, tak bardzo mi Ciebie brak...


Brak aparatu - ciąg dalszy. Zresztą, widać na zdjęciach. Ech, czekam z utęsknieniem na moment, kiedy znów będę mogła pstrykać lustrzanką.



CIASTO MARCHEWKOWE.
źródło: Niebo na talerzu.

blaszka 21x21 cm


- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) 
- ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) 
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) 
- ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) 
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf
2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy korzennej)

ewentualnie 
garść rodzynek i skórka pomarańczowa (u mnie występuje)


Jajka ubijam z cukrem na jasną masę. Następnie wlewam olej cienką
strużką, cały czas ubijając. Dodaję marchewkę, dobrze odciskając z soku.
Następnie przesiewam mąkę z proszkiem i sodą, dodaję porcjami
do ciasta, dokładnie mieszkając.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i dokładnie
rozprowadzam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika
i piekę około 35-40 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka",
aż pięknie zbrązowieje. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Można posypać cukrem pudrem bądź podać z kremem na bazie mascarpone
(moje ciasto nie zdążyło wystygnąć, zanim zostało w większości spożyte).


SMACZNEGO!


Pozdrawiam,
Karmel-itka


- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) 
- ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) 
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) 
- ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) 
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) 
- ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki
- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) 
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf


Komentarze

  1. piękne jesienne ciasto, skusiłabym się na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho marchewkowe to obowiązek na jesień. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny widok! UWIELBIAM marchewkowce!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszło przepyszne: zainspirowałam się od rana i od razu upiekłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, jak się cieszę! to takie miłe uczucie :)

      Usuń
  5. Lubię ciasto marchewkowe :) Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię i to bardzo, a u Ciebie wszystko wygląda smacznie, obojętnie czym to fotografujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto marchewkowe jest przepyszne:) Moja rodzina je uwielbia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz