poniedziałek, 27 kwietnia 2015

LEMON CURD / KREM CYTRYNOWY



Słodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny.

Lemon curd uwielbiam! W każdej wersji, w każdym wydaniu, choć najbardziej ot tak, prosto ze słoiczka. Jest banalnie łatwy, efektowny, a do tego wszechstronny. Nadaje się do naleśników, placków, kanapek, a nawet jako nadzienie do tarty cytrynowej z bezą.



LEMON CURD
/zmodyfikowany przepis z: Moje Wypieki /


sok i skórka z 4 cytryn
2 całe jajka
2 żółtka
200g ksylitolu
1 czubata łyżka mąki jaglanej
1 łyżeczka oliwy


Jajka roztrzepuję z żółtkami, dodaję cytrynę, cukier i mąkę. Wszystko umieszczam
w rondelku i nieustannie mieszając, gotuję 2-3 minuty (gdy powstaną grudki,
zmiksować blenderem). Dodaję oliwę, ponownie gotuję 2 minuty.

Można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku przez tydzień.


SMACZNEGO!


Pozdrawiam,
Karmel-itka


3 komentarze:

  1. Pamiętam jak pierwszy raz przyrządzałam krem cytynowy i pomylił mi się w połowie ze śmietankowym i zaczęłam robić jeden a kończyłam drugi- w efekcie wszystko trafiło do kosza :D
    Twój wygląda bez zarzutu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprost ubóstwiam! Jak już zrobię, to dodaję go do wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń