sobota, 4 kwietnia 2015

ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM



Do tej pory w moim domu na wielkanocny obiad gościł żurek. Jednak żurek bez kiełbasy jest jak snajper bez wprawionego oka. Trzeba było więc coś innego wymyślić.


Zupa chrzanowa wydała się najlepszą alternatywą i słusznie. Lekko pikantna, kwaskowa, z charakterystyczną dla chrzanu wyrazistością, delikatnie złagodzoną słodkością jabłka. Przede wszystkim - bezmięsna, czyli świetna propozycja dla wegetarian i wegan.


 

ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM
/współpraca z Winiary;/


1 litr wody
1 marchew
1 pietruszka
kawałek 3 cm korzenia selera
pęczek natki pietruszki
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4-5 ziarenek czarnego pieprzu
łyżka soli 
(dla podrasowania smaku można dodać Ziarenek Smaku Winiary)

 2 średnie jabłka
2 słoiczki tartego chrzanu 

2 łyżki masła 
2-3 łyżeczki mąki


Cebulę obieram, szklę na oleju. Pozostałe warzywa obieram, kroję 
w drobniutką kosteczkę, wrzucam do smażącej się cebuli. Kiedy lekko 
się podduszą, wlewam wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sól, 
(lub Ziarenka Smaku Winiary), pieprz oraz ogonki z natki pietruszki. 
Listki natomiast drobno siekam - będą do ozdoby.

Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaję chrzan, dokładnie mieszam.
Jabłka obieram ze skórek, pozbywam się gniazd nasiennych
i ścieram na grubych oczkach. Dodaję do zupy, 
doprowadzam do wrzenia, gotuję 2 minuty. 

W osobnym rondelku rozpuszczam masło, a kiedy zawrze, wrzucam
mąkę, dokładnie mieszam i przesmażam, aby stała się złocista.
Powstałą zasmażkę wrzucam do gotującej się zupy, dokładnie
rozprowadzając, by nie było żadnych grudek. Gotuję jeszcze 2-3 minuty.

 Podaję posypane posiekaną pietruszką z dodatkiem jajek przepiórczych.


SMACZNEGO!

Pozdrawiam,
Karmel-itka

1 komentarz:

  1. Ciekawi mnie jak to smakuje, uwielbiam jabłka, ale na połączenie ich z chrzanem bym nie wpadła! :) Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń