Do tej pory w moim domu na wielkanocny obiad gościł żurek. Jednak żurek bez kiełbasy jest jak snajper bez wprawionego oka. Trzeba było więc coś innego wymyślić.
Zupa chrzanowa wydała się najlepszą alternatywą i słusznie. Lekko pikantna, kwaskowa, z charakterystyczną dla chrzanu wyrazistością, delikatnie złagodzoną słodkością jabłka. Przede wszystkim - bezmięsna, czyli świetna propozycja dla wegetarian i wegan.
ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM
/współpraca z Winiary;/
1 litr wody
1 marchew
1 pietruszka
kawałek 3 cm korzenia selera
pęczek natki pietruszki
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4-5 ziarenek czarnego pieprzu
łyżka soli
(dla podrasowania smaku można dodać Ziarenek Smaku Winiary)
2 średnie jabłka
2 słoiczki tartego chrzanu
2 łyżki masła
2-3 łyżeczki mąki
Cebulę obieram, szklę na oleju. Pozostałe warzywa obieram, kroję
w drobniutką kosteczkę, wrzucam do smażącej się cebuli. Kiedy lekko
się podduszą, wlewam wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sól,
(lub Ziarenka Smaku Winiary), pieprz oraz ogonki z natki pietruszki.
Listki natomiast drobno siekam - będą do ozdoby.
Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaję chrzan, dokładnie mieszam.
Jabłka obieram ze skórek, pozbywam się gniazd nasiennych
i ścieram na grubych oczkach. Dodaję do zupy,
doprowadzam do wrzenia, gotuję 2 minuty.
W osobnym rondelku rozpuszczam masło, a kiedy zawrze, wrzucam
mąkę, dokładnie mieszam i przesmażam, aby stała się złocista.
Powstałą zasmażkę wrzucam do gotującej się zupy, dokładnie
rozprowadzając, by nie było żadnych grudek. Gotuję jeszcze 2-3 minuty.
Podaję posypane posiekaną pietruszką z dodatkiem jajek przepiórczych.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
Ciekawi mnie jak to smakuje, uwielbiam jabłka, ale na połączenie ich z chrzanem bym nie wpadła! :) Wesołych świąt!
OdpowiedzUsuń