środa, 3 czerwca 2015

SAŁATKA Z GROSZKU, CEBULI, Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM



Zatęskniłam za smakiem zielonego groszku, wybrałam się więc na ryneczek. Jego cena mnie odstraszyła na tyle, że wróciłam jedynie z truskawkami i miodem.Pragnienie jednak pozostało i rosło w siłę. Rosło, rosło, rosło, aż przerosło moją silną wolę. Wyciągnęłam z szafki puszkę groszku i zafundowałam sobie niewielką namiastkę tego, czego od samego rana tak bardzo pragnęłam.


Sałatka szybka, ciekawa w smaku i oryginalna. Sycąca, dzięki groszkowi ( w końcu to dużo białka) oraz rybie, bogactwie kwasów omega-3, niezbędnych dla prawidłowej pracy naszego mózgu, dobrej koncentracji i logicznego myślenia. Ponadto pietruszka - czyli bomba witaminowa, z naciskiem na literkę C oraz cebula, działająca bakteriobójczo i bakteriostatycznie.



SAŁATKA Z GROSZKU, CEBULI, Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM
/własny;/


puszka groszku konserwowego (polecam zamienić na zwykły, świeży groszek)
pęczek natki pietruszki
1 mała czerwona cebula
200g wędzonego filetu z pstrąga
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego


Natkę pietruszki siekam, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, rybę rozparcelowuję palcami na drobne kawałki. Wszystko to mieszam z groszkiem odcedzonym groszkiem (lub blanszowanym, w przypadku świeżego). Sok z cytryny, sos sojowy, pieprz mieszam razem, dodaję do pozostałych składników i łączę za pomocą łyżki. 



SMACZNEGO!




Pozdrawiam,
Karmel-itka


6 komentarzy:

  1. Wspaniała sałatka. Świeże warzywa plus wędzona ryba to zdecydowanie moje smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, a teraz tym bardziej bo sezon!

      Usuń
  2. Zaintrygowała mnie ta sałatka :) Koniecznie muszę ją wypróbować, jak tylko dorwę gdzieś wędzonego pstrąga :)

    OdpowiedzUsuń