DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ

   

     Domowe burgery to cudowna sprawa. Co prawda, nazywanie ich "fast-food" jest nie na miejscu, bo zabierają zdecydowanie więcej czasu, który naprawdę warto poświęcić. Ich smak to poezja, można kombinować bez opamiętania z dodatkami, pasującymi idealnie w punkt w nasze gusta.



     Nie są skomplikowane w żadnym sensie. Jeżeli macie czas i ochotę, możecie użyć bułek wypiekanych samodzielnie. W innym przypadku weźcie koniecznie bułki pełnoziarniste lub graham! Oczywiście, uważajcie na jakość mięsa - im lepsza, tym pyszniejsze będą Wasze burgery. Pamiętajcie też o sporej ilości warzyw.



DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ
(porcje: 2; przygotowanie: 30 minut; )


  • 350 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 plastry sera
  • 2 bułki pełnoziarniste
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki serka kremowego
  • 8 plastrów cukinii
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 pomidora
  • 2 małe garści sałaty
  • 4 rzodkiewki
  • tłuszcz do smażenia

  1. Mięso mieszam ze solą i pieprzem, formuję burgery. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę burgery z obu stron, aż zbrązowieją, a na gorące kładę ser. Przykrywam folią aluminiową, aby ser roztopił się pod wpływem wysokiej temperatury.
  2. Bułki podpiekam w piekarniku przez kilka minut. Mają być ciepłe i chrupiące.
  3. Cebulę kroję w piórka, szkle na tłuszczu wraz z plastrami cukinii.
  4. Bułki rozkrawam na pół, smaruję mieszanką majonezu i serka kremowego. Układam sałatę, warzywa pokrojone w plastry, cebulę i cukinię. Przykrywam mięsem i drugą częścią bułki

SMACZNEGO!


Komentarze

Prześlij komentarz