czwartek, 22 września 2016

JESIENNY DESER Z TAPIOKI





   Wspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale za piękne kolory i orzeźwiające poranki jestem w stanie wiele jej wybaczyć. I oczywiście za jesienne owoce!





   Odkąd pierwszy raz spróbowałam deserowej tapioki wiedziałam, że zagości na moim stole w różnych konfiguracjach i na wszelkie okazje. Korzystając z obfitości śliwek, nie mogłam się oprzeć pokusie, by znów tapiokę przygotować. Tym razem dość klasycznie i minimalistycznie, z bardzo odważnym, owocowym zakończeniem. 

   Uwaga - to wersja dla dorosłych!



JESIENNY DESER Z TAPIOKI 
(porcje: 4)

2 szklanki pełnego mleka
1 szklanka wody mineralnej
1/3 szklanki kuleczek tapioki
1/2 laska wanilii
1/2 laski cynamonu
2 łyżki cukru 

300 g pozbawionych pestek śliwek
1 pełen kieliszek koniaku
2-3 łyżki cukru
1-2 łyżeczki mielonego cynamonu


Zalewam kuleczki tapioki wodą i odstawiam minimum na godzinę, aby napęczniały.
Przelewam do rondelka, dodaję mleko, laskę cynamonu. Laskę wanilii przepoławiam,
wydobywam ziarenka i zarówno łupinkę, jak i zawartość dodaję do mleka. Wsypuję
cukier. Doprowadzam całość do wrzenia, po czym na małym ogniu gotuję 
około 15-20 minut, aż masa zacznie gęstnieć (będzie to nieznaczne zgęstnienie).
Wyjmuję łupinkę wanilii oraz laskę cynamonu.
Tapiokę przelewam do przygotowanych pucharków i po lekkim przestudzeniu,
wstawiam do lodówki (najlepiej na 4-6 godzin).

Na patelni rozpuszczam cukier z odrobiną wody. Kiedy zacznie się złocić,
wrzucam umyte i pozbawione pestek śliwki. Wlewam koniak i całość duszę
na wolnym ogniu z dodatkiem cynamonu. Gdy większość płynu odparuje,
a śliwki nadal będą jędrne,  zdejmuję z palnika i studzę. Podaję ze schłodzoną tapioką.


SMACZNEGO!


6 komentarzy:

  1. Ostatnio miałam w ręku tapiokę i pomyślałam co ja z niej przyrządzę?...mam odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śliwki pod taką postacią... I dawno nie jadłam tapioki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zaś nigdy nie próbowałam tapioki, choć od dłuższego czasu mam w planach :)
    Bardzo podoba mi się taki deser, jesiennie i wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też nigdy nie próbowałam tapioki. Moja strata, patrząc na skład...
    Wartości odżywcze suchej tapioki (w 100 g)

    Wartość energetyczna - 358 kcal
    Białko ogółem - 0.19 g
    Tłuszcz - 0.02 g
    Węglowodany - 88.69 g (w tym cukry proste 3.35)
    Błonnik - 0.9 g

    Witaminy

    Tiamina – 0.004 mg
    Witamina B6 - 0.008 mg
    Kwas foliowy - 4 µg

    Minerały

    Wapń – 20 mg
    Żelazo - 1.58 mg
    Magnez - 1 mg
    Fosfor - 7 mg
    Potas - 11 mg
    Sód – 1 mg
    Cynk - 0.12 mg

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się! Ten deser wygląda naprawdę dobrze! Mniam! NIe pomyślałabym, żeby tapiokę tak wykorzystać. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń