SERNIK GOTOWANY Z MALINAMI I GALARETKĄ PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM



   Znowu na słodko... Desery i ciasta to chyba najbardziej fotogeniczne smakołyki, które można przygotować. Pięknie wychodzą na zdjęciach, a do tego osłodzą każdą, nawet tę najgorszą chwilę. Poza tym - nie znam żadnej osoby, która widząc ładny kawałek placka bądź owocowe szaleństwo w pucharku, nie dostanie ślinotoku i nie zapragnie tych słodkości.

   I my jesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi!



SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM
(tortownica 28 cm)

kruche ciasto:

  • 200 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko 
  • 1-2 łyżki zimnej wody (w razie konieczności)
Sposób przygotowania: 
  1. Mąki i proszek do pieczenia, cukier, sól mieszam w misce razem. Dodaję masło i siekam nożem na drobne kawałki.
  2. Ugniatam ciasto szybko, aby masło jak najmniej się ociepliło. Powstaje masa przypominająca sypki, wilgotny piasek na plaży.
  3. Dodaję żółtko, zagniatam w gładką, jednolitą kulę ciasta. Jeżeli jest zbyt suche - dodaję zimnej wody.
  4. Wstawiam kulę z ciasta, owiniętą w folię spożywczą do lodówki na 30 minut.
  5. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki delikatnie smaruję masłem.
  6. Ciasto wyjęte z lodówki dzielę na dwie równe części, jedną z nich z powrotem wkładam do lodówki. Pozostawioną część rozwałkowuję, wylepiam spód tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut, aż spód się zezłoci.
  7. Z drugą kulą ciasta czynię tak samo. Obydwa spody zostawiam do wystudzenia.
masa serowa:
  • 1 kg twarogu (u mnie wiejski, od gospodarza)
  • 200 g masła
  • 1 pełna szklanka cukru kryształu
  • 3 duże jajka (temperatura pokojowa)
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2/3 szklanki mleka (temperatura pokojowa)
  • 200 g świeżych, umytych malin
Sposób przygotowania:
  1. Ser mielę w maszynce / miksuję dokładnie blenderem, aby otrzymać gładką masę.
  2. W dużym garnku lub rondlu roztapiam masło. Wsypuję cukier i mieszam, aż nasiąknie tłuszczem i częściowo się rozpuści.
  3. Cały czas trzymając na ogniu, dodaję zmielony ser i mieszam dokładnie. 
  4. Kiedy składniki się połączą, cały czas na ogniu, wbijam kolejno po jednym jajku i energicznie mieszam (można mikserem), aby nie powstała z jajek jajecznica.
  5. Proszek budyniowy rozrabiam w 2/3 szklanki mleka i dolewam do masy.
  6. Całość mieszam, wciąż gotując na małym ogniu do chwili, aż masa zgęstnieje jak budyń. Pozostawiam na 15-20 minut do lekkiego przestudzenia.
  7. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki - folią spożywczą, co ułatwi wyciąganie i krojenie.
  8. Wylewam połowę masy, przykrywam drugim kruchym spodem i wykładam resztę sera. Zostawiam, aż tortownica z gorącej, zrobi się letnia. Wtedy dekoruję malinami i wkładam do lodówki.
galaretka:
  • dwie paczki galaretki cytrynowej / malinowej / jagodowej
  • 2 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
  1. Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Pozostawiam do wystudzenia.
  2. Gdy lekko stężeje, ale nadal będzie płynna, wylewam na sernik z malinami.
  3. Całość chowam do lodówki i pozostawiam najlepiej na całą noc, aby masa sernikowa stała się sztywna i zwarta.

SMACZNEGO!


Komentarze

  1. Sernik gotowany bardzo lubię! Muszę spróbować takiego z owocami! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z owocami, szczególnie teraz, kiedy jest na nie pełnia sezonu! Smakuje bardzo wakacyjnie :)

      Usuń

Prześlij komentarz