I my jesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi!
SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM
(tortownica 28 cm)
kruche ciasto:
- 200 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki zimnej wody (w razie konieczności)
Sposób przygotowania:
- Mąki i proszek do pieczenia, cukier, sól mieszam w misce razem. Dodaję masło i siekam nożem na drobne kawałki.
- Ugniatam ciasto szybko, aby masło jak najmniej się ociepliło. Powstaje masa przypominająca sypki, wilgotny piasek na plaży.
- Dodaję żółtko, zagniatam w gładką, jednolitą kulę ciasta. Jeżeli jest zbyt suche - dodaję zimnej wody.
- Wstawiam kulę z ciasta, owiniętą w folię spożywczą do lodówki na 30 minut.
- Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki delikatnie smaruję masłem.
- Ciasto wyjęte z lodówki dzielę na dwie równe części, jedną z nich z powrotem wkładam do lodówki. Pozostawioną część rozwałkowuję, wylepiam spód tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut, aż spód się zezłoci.
- Z drugą kulą ciasta czynię tak samo. Obydwa spody zostawiam do wystudzenia.
masa serowa:
- 1 kg twarogu (u mnie wiejski, od gospodarza)
- 200 g masła
- 1 pełna szklanka cukru kryształu
- 3 duże jajka (temperatura pokojowa)
- 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 2/3 szklanki mleka (temperatura pokojowa)
- 200 g świeżych, umytych malin
Sposób przygotowania:
- Ser mielę w maszynce / miksuję dokładnie blenderem, aby otrzymać gładką masę.
- W dużym garnku lub rondlu roztapiam masło. Wsypuję cukier i mieszam, aż nasiąknie tłuszczem i częściowo się rozpuści.
- Cały czas trzymając na ogniu, dodaję zmielony ser i mieszam dokładnie.
- Kiedy składniki się połączą, cały czas na ogniu, wbijam kolejno po jednym jajku i energicznie mieszam (można mikserem), aby nie powstała z jajek jajecznica.
- Proszek budyniowy rozrabiam w 2/3 szklanki mleka i dolewam do masy.
- Całość mieszam, wciąż gotując na małym ogniu do chwili, aż masa zgęstnieje jak budyń. Pozostawiam na 15-20 minut do lekkiego przestudzenia.
- Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki - folią spożywczą, co ułatwi wyciąganie i krojenie.
- Wylewam połowę masy, przykrywam drugim kruchym spodem i wykładam resztę sera. Zostawiam, aż tortownica z gorącej, zrobi się letnia. Wtedy dekoruję malinami i wkładam do lodówki.
galaretka:
- dwie paczki galaretki cytrynowej / malinowej / jagodowej
- 2 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Pozostawiam do wystudzenia.
- Gdy lekko stężeje, ale nadal będzie płynna, wylewam na sernik z malinami.
- Całość chowam do lodówki i pozostawiam najlepiej na całą noc, aby masa sernikowa stała się sztywna i zwarta.
SMACZNEGO!
Sernik gotowany bardzo lubię! Muszę spróbować takiego z owocami! :)
OdpowiedzUsuńPolecam z owocami, szczególnie teraz, kiedy jest na nie pełnia sezonu! Smakuje bardzo wakacyjnie :)
UsuńWyglada pysznie:) Musze zrobic:)
OdpowiedzUsuń