DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z CYNAMONEM JAK CINAMMON ROLLS


   Ten przepis to prawdziwy klasyk. Przepis, jak i same bułeczki. Przecież każdy zna słynne, pachnące i ciepłe bułeczki cinnamon rolls, które od lat cieszą się niesłabnącą popularnością, ciesząc nasze podniebienia.


BUŁECZKI CYNAMONOWE jak CINNAMON ROLLS
(12 sztuk)
  • 200 ml letniego mleka
  • 25g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 70g cukru
  • 2 jajka
  • 80 g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  •  1 cukier waniliowy
  • 40-50g roztopionego masła
  • dodatkowo: lukier (4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny)
Sposób przygotowania:
  1. Gdy używam świeżych drożdży, zaczynam od przygotowania rozczynu. Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję połowę letniego mleka i łyżkę mąki. Odstawiam na chwilę w ciepłe miejsce, aż zacznie bomblować i podwoi swoją objętość. W przypadku suszonych drożdży zabieg ten pomijam i wsypuję zawartość saszetki prosto do mąki.
  2. Mąkę przesiewam do dużej miski, mieszam ze szczyptą soli. Dodaję rozczyn i mieszam. Wyrabiam elastyczne ciasto, dodając jajka, pozostały cukier i na końcu roztopione masło. Ciasto powinno odchodzić od dłoni.
  3. Zostawiam ciasto na 1-2h pod przykryciem (najlepiej bawełniana ściereczka) w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam ręką.
  5. Mieszam cukier, cukier waniliowy i cynamon w miseczce.
  6. Blat lub stolnicę posypuję mąką. Wykładam ponownie wyrobione ciasto i wałkuję na grubość 5 mm w kształt dużego prostokąta.
  7. Ciasto smaruję roztopionym masłem i posypuje mieszanką cukru i cynamonu. Zawijam w rulon (dłuższa krawędź).
  8. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu polecam 160 stopni).
  9. Ostrym nożem kroję w paski grubości ok. 3 cm. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
  10. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25 min, aż pięknie zbrązowieją. 
  11. Po wystudzeniu dekoruję lukrem.
SMACZNEGO!

Komentarze