Ten przepis to prawdziwy klasyk. Przepis, jak i same bułeczki. Przecież każdy zna słynne, pachnące i ciepłe bułeczki cinnamon rolls, które od lat cieszą się niesłabnącą popularnością, ciesząc nasze podniebienia.
BUŁECZKI CYNAMONOWE jak CINNAMON ROLLS
(12 sztuk)
- 200 ml letniego mleka
- 25g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 70g cukru
- 2 jajka
- 80 g miękkiego masła
- 100g cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 40-50g roztopionego masła
- dodatkowo: lukier (4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny)
- Gdy używam świeżych drożdży, zaczynam od przygotowania rozczynu. Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję połowę letniego mleka i łyżkę mąki. Odstawiam na chwilę w ciepłe miejsce, aż zacznie bomblować i podwoi swoją objętość. W przypadku suszonych drożdży zabieg ten pomijam i wsypuję zawartość saszetki prosto do mąki.
- Mąkę przesiewam do dużej miski, mieszam ze szczyptą soli. Dodaję rozczyn i mieszam. Wyrabiam elastyczne ciasto, dodając jajka, pozostały cukier i na końcu roztopione masło. Ciasto powinno odchodzić od dłoni.
- Zostawiam ciasto na 1-2h pod przykryciem (najlepiej bawełniana ściereczka) w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam ręką.
- Mieszam cukier, cukier waniliowy i cynamon w miseczce.
- Blat lub stolnicę posypuję mąką. Wykładam ponownie wyrobione ciasto i wałkuję na grubość 5 mm w kształt dużego prostokąta.
- Ciasto smaruję roztopionym masłem i posypuje mieszanką cukru i cynamonu. Zawijam w rulon (dłuższa krawędź).
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu polecam 160 stopni).
- Ostrym nożem kroję w paski grubości ok. 3 cm. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
- Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25 min, aż pięknie zbrązowieją.
- Po wystudzeniu dekoruję lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!