BROWNIE A'LA GRASSHOPPER CAKE


Kojarzycie może "grasshopper cake"? Jeśli nie, to wielka szkoda! Pyszne zielone ciasto z czekoladowym, miętowym lub maślanym kremem, które nadaje się na każdą okazję, zimą czy latem, nieważne.

Postanowiłam pójść tym tropem i stworzyć swoją wersję ciasta pasikonika, bardziej słodką i niesamowicie miętową. Brownie a'la grasshopper cake zrobiły taką furorę, że okrzyknięto mnie nawet cukiernikiem rodzinnym i zobligowano do pieczenia na każdą większą okazję. No cóż, to tylko oznacza, jak obłędnie musiało smakować. Spróbuj i Ty!


BROWNIE A'LA GRASSHOPPER CAKE
(blaszka 30cm x 23 cm)

składniki na brownie:
  • 300 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady (min. 70% zaw. kakao)
  • 4 duże jajka (rozm. L)
  • 375 g cukru
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
 składniki na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki (min. 30%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • aromat miętowy
  • zielony barwnik spożywczy
składniki na polewę: 
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 1-2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.
  2. Masło i czekoladę rozpuszczam w rondelku uważając, aby nie przypalić. Zestawiam z ognia do wystudzenia.
  3. Jajka ze szczyptą soli ubijam z cukrem na jasną masę. Dodaję wystudzoną czekoladę z masłem i miksuję. Wsypuję mąkę i wszystkie składniki łączę ze sobą.
  4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wyrównuję wierzch szpatułką. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 45 minut. Środek powinien być nieco zbity i wilgotny. Po upieczeniu wyjmuję z pieca i studzę.
  5. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę. 
  6. Dodaję schłodzone mascarpone, aromat miętowy oraz barwnik. Miksuję na jednolitą, gładką masę i do czasu wyłożenia na ciasto schładzam w lodówce.
  7. Polewa: masło rozpuszczam w rondelku wraz z cukrem. Zdejmuję z ognia, dodaję mleko i kakao. Mieszam do powstania gładkiej masy. Polewam schłodzone, pokryte kremem miętowym ciasto.
  8. Ponownie wstawiam do lodówki, aby polewa stężała.
SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!