Kojarzycie może "grasshopper cake"? Jeśli nie, to wielka szkoda! Pyszne zielone ciasto z czekoladowym, miętowym lub maślanym kremem, które nadaje się na każdą okazję, zimą czy latem, nieważne.
Postanowiłam pójść tym tropem i stworzyć swoją wersję ciasta pasikonika, bardziej słodką i niesamowicie miętową. Brownie a'la grasshopper cake zrobiły taką furorę, że okrzyknięto mnie nawet cukiernikiem rodzinnym i zobligowano do pieczenia na każdą większą okazję. No cóż, to tylko oznacza, jak obłędnie musiało smakować. Spróbuj i Ty!
BROWNIE A'LA GRASSHOPPER CAKE
(blaszka 30cm x 23 cm)
składniki na brownie:
- 300 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady (min. 70% zaw. kakao)
- 4 duże jajka (rozm. L)
- 375 g cukru
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 300 ml śmietany kremówki (min. 30%)
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- aromat miętowy
- zielony barwnik spożywczy
- 50 g masła
- 30 g cukru
- 1-2 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.
- Masło i czekoladę rozpuszczam w rondelku uważając, aby nie przypalić. Zestawiam z ognia do wystudzenia.
- Jajka ze szczyptą soli ubijam z cukrem na jasną masę. Dodaję wystudzoną czekoladę z masłem i miksuję. Wsypuję mąkę i wszystkie składniki łączę ze sobą.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wyrównuję wierzch szpatułką. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 45 minut. Środek powinien być nieco zbity i wilgotny. Po upieczeniu wyjmuję z pieca i studzę.
- Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę.
- Dodaję schłodzone mascarpone, aromat miętowy oraz barwnik. Miksuję na jednolitą, gładką masę i do czasu wyłożenia na ciasto schładzam w lodówce.
- Polewa: masło rozpuszczam w rondelku wraz z cukrem. Zdejmuję z ognia, dodaję mleko i kakao. Mieszam do powstania gładkiej masy. Polewam schłodzone, pokryte kremem miętowym ciasto.
- Ponownie wstawiam do lodówki, aby polewa stężała.
Zielony kolor w cieście wygląda magicznie!
OdpowiedzUsuń