MUS CZEKOLADOWY Z MARAKUJĄ I POMARAŃCZĄ


Witajcie w Nowym Roku! Rozpoczynając go, weszliśmy też w okres karnawałowych, wielobarwnych zabaw i smakowitych przekąsek, słodkich bądź wytrawnych. Wystawne bankiety czy studenckie domówki - nieistotne! Zjeść trzeba tu i tu, a przy niewielkim nakładzie sił, także ta studencka balanga może okazać się kulinarną ucztą.

Dlatego polecam poniższy mus czekoladowy. łatwy, efektowny i niebywale smakowity. Zajmuje maksymalnie 30 minut, choć prezentuje się znacznie lepiej. Spróbujcie sami!

 

CZEKOLADOWY MUS Z MARAKUJĄ I POMARAŃCZĄ
(4 porcje)
  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 30 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • skórka z 1/2 pomarańczy 
  • 4 marakuje
Sposób przygotowania:
  1. W garnku zagotowuję wodę. W metalowej misce, która średnicą pasuje do średnicy garnka i nie dotyka dnem wrzątku, umieszczam czekoladę.
  2. Ciągle mieszając, rozpuszczam czekoladę na parze. Kiedy jest już płynna, dodaję miękkie masło. Zdejmuję z ognia do wystudzenia.
  3. Białka oddzielam od żółtek i ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  4. Pomarańczę sparzam wrzątkiem, ścieram z połowy skórkę.
  5. Do wystudzonej czekolady z masłem dodaję po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Wrzucam także skórkę pomarańczy.
  6. Na koniec, szpatułką, bardzo delikatnie łączę całość z ubitymi białkami.
  7. Od razu przekładam do pucharków, wstawiam do lodówki.
  8. Przed podaniem dekoruję miąższem marakui. 
SMACZNEGO!

Komentarze

  1. To musi być przepyszne! Wszystkiego co najlepsze na cały 2019 i jeszcze dłużej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia! Również samych wspaniałości w Nowym Roku :)

      Usuń

Prześlij komentarz