Witajcie w Nowym Roku! Rozpoczynając go, weszliśmy też w okres karnawałowych, wielobarwnych zabaw i smakowitych przekąsek, słodkich bądź wytrawnych. Wystawne bankiety czy studenckie domówki - nieistotne! Zjeść trzeba tu i tu, a przy niewielkim nakładzie sił, także ta studencka balanga może okazać się kulinarną ucztą.
Dlatego polecam poniższy mus czekoladowy. łatwy, efektowny i niebywale smakowity. Zajmuje maksymalnie 30 minut, choć prezentuje się znacznie lepiej. Spróbujcie sami!
CZEKOLADOWY MUS Z MARAKUJĄ I POMARAŃCZĄ
(4 porcje)
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 30 g masła
- 30 g cukru pudru
- 3 jajka
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 4 marakuje
- W garnku zagotowuję wodę. W metalowej misce, która średnicą pasuje do średnicy garnka i nie dotyka dnem wrzątku, umieszczam czekoladę.
- Ciągle mieszając, rozpuszczam czekoladę na parze. Kiedy jest już płynna, dodaję miękkie masło. Zdejmuję z ognia do wystudzenia.
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Pomarańczę sparzam wrzątkiem, ścieram z połowy skórkę.
- Do wystudzonej czekolady z masłem dodaję po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Wrzucam także skórkę pomarańczy.
- Na koniec, szpatułką, bardzo delikatnie łączę całość z ubitymi białkami.
- Od razu przekładam do pucharków, wstawiam do lodówki.
- Przed podaniem dekoruję miąższem marakui.
To musi być przepyszne! Wszystkiego co najlepsze na cały 2019 i jeszcze dłużej!
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia! Również samych wspaniałości w Nowym Roku :)
UsuńWyglada na bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń