PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM


Lubię czasem dodać coś od siebie i urozmaicić te dania, które znamy z rodzinnego domu. Taka odrobina finezji i szaleństwa, można by powiedzieć. Tym razem trafiło na pulpeciki w sosie. Niby taki klasyk, a można z nim nieźle podziałać, aby uzyskać zupełnie odmienione danie!

Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :)

PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM
(na 6-8 porcji)

Składniki na pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • suszone oregano
  • suszona bazylia 
  • suszony czosnek
  • sól i pieprz
  • 1/2 kostka sera typu feta
Składniki na sos:
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 3/4 szklanki bulionu 
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Najpierw pulpety: mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę zagniatam. Dodaję przyprawy i suszone zioła, uważając na sól - ser feta jest mocno słony. Masa powinna być zwarta, wilgotna, ale nie zbita. Jeśli rozpada się bądź nie klei - można dodać więcej bułki tartej.
  2. Ser typu feta kroję w cienkie prostokąty. 
  3. Z przygotowanej masy odmierzam porcje łyżką stołową i zawijam w mięso kawałki sera. Odstawiam.
  4. Czas na sos: na patelni rozgrzewam trochę oleju. Szklę cebulę i dodaję czosnek. Wrzucam liść laurowy, ziele angielskie i podsmażam razem. Następnie wrzucam pomidory z puszki, dodaję bulion i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowuję i doprawiam do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem,
  5. Do gotującego się sosu wkładam ostrożnie pulpety. Gotuję pod przykryciem około 20 - 25 minut, na małym ogniu, co jakiś czas przewracając kotleciki w sosie i pilnując, aby ten się nie przypalił. I gotowe!
SMACZNEGO!

Komentarze