Lubię czasem dodać coś od siebie i urozmaicić te dania, które znamy z rodzinnego domu. Taka odrobina finezji i szaleństwa, można by powiedzieć. Tym razem trafiło na pulpeciki w sosie. Niby taki klasyk, a można z nim nieźle podziałać, aby uzyskać zupełnie odmienione danie!
Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :)
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM
(na 6-8 porcji)
Składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- suszone oregano
- suszona bazylia
- suszony czosnek
- sól i pieprz
- 1/2 kostka sera typu feta
- 1 duża posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
- 3/4 szklanki bulionu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- bazylia suszona
- oregano suszone
- sól, pieprz
- Najpierw pulpety: mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę zagniatam. Dodaję przyprawy i suszone zioła, uważając na sól - ser feta jest mocno słony. Masa powinna być zwarta, wilgotna, ale nie zbita. Jeśli rozpada się bądź nie klei - można dodać więcej bułki tartej.
- Ser typu feta kroję w cienkie prostokąty.
- Z przygotowanej masy odmierzam porcje łyżką stołową i zawijam w mięso kawałki sera. Odstawiam.
- Czas na sos: na patelni rozgrzewam trochę oleju. Szklę cebulę i dodaję czosnek. Wrzucam liść laurowy, ziele angielskie i podsmażam razem. Następnie wrzucam pomidory z puszki, dodaję bulion i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowuję i doprawiam do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem,
- Do gotującego się sosu wkładam ostrożnie pulpety. Gotuję pod przykryciem około 20 - 25 minut, na małym ogniu, co jakiś czas przewracając kotleciki w sosie i pilnując, aby ten się nie przypalił. I gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz
Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!