DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon.



*********************

Znalazłam w sieci przepis. Na chleb.
Bardzo nietypowy zresztą, bo składa się ledwie z czterech składników.
Mąka, sól, drożdże oraz maślanka. I to wszystko.


Przetestowałam. I jestem zachwycona. 
To najlepszy chleb jaki w życiu miałam okazję jeść.
Oczywiście, kombinuję z różną mąką, dodatkami. Zawsze wychodzi coś
zupełnie nieoczekiwanego, a pysznego.

Ważne, aby maślanka była bardzo ciepła, ale nie gorąca! 
By drożdży nie zaparzyć, czyli ok. 40-45 stopni. 
Jedyny minus? Ciasto strasznie się klei, dlatego bochenka z niego nie ukształtujemy.
Nadaje się tylko do foremki.
Z podanych składników wychodzi jedna wielka keksówka lub 2 mniejsze, 
ewentualnie cztery wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g).

 

DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY.
/wariant podstawowy;/

1kg mąki pszennej
1 litr maślanki
1 kostka drożdży (100g)
2 łyżeczki soli

Maślankę podgrzewam do ok. 45-50 stopni. W szklance ciepłej maślanki rozrabiam
drożdże. Mąkę mieszam z solą. Wlewam ciepłą maślankę, rozrobione drożdże i całość
dokładni zarabiam. Zostawiam na minimum godzinę, aby urosło i podwoiło swoją objętość.
Następnie przebijam ciasto, dokładnie wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki ok. 5 minut.

Foremkę natłuszczam i wysypuję ją otrębami, ewentualnie mąką.
Wykładam ciasto. Wyrównuję je za pomocą zwilżonej wodą łyżki. Zostawiam do 
wyrośnięcia na około 10-15 minut. 

Piekę chleb godzinę w 220 stopniach, najlepiej przy funkcji termoobiegu.
Aby lepiej dopiec od spodu, zapobiegając tym samym zakalcowi - w przypadku chleba
z dodatkami, na 15 minut przed wyłączeniem pieca, zmienić funkcję na pieczenie od dołu.

 ********  


Z MĄKI ŻURKOWEJ ZE SIEMIENIEM LNIANYM

0,3kg maki pszennej
0,7 kg mąki żurkowej
1 szklanka siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
100g drożdży

Postępujemy jak przy chlebie pszennym.


********


PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM I PŁATKAMI OWSIANYMI

0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
3/4 szklanki słonecznika łuskanego
3/4 szklanki płatków owsianych
100g drożdży
2 łyżeczki soli

 Postępujemy jak przy chlebie pszennym.


********

ŻYTNI RAZOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI I SIEMIENIEM LNIANYM

0,5 kg mąki żytniej razowej (typ 2000)
0,5 kg mąki żytniej razowej (typ 1750)
1 litr maślanki
100g drożdży
2 łyżeczki soli
3/4 szklanki siemienia lnianiego
3/4 szklanki płatków owsianych

Postępujemy jak przy chlebie pszennym.


Smacznego!
Karmel-itka

Komentarze

  1. jak kupię maślankę to zrobię na pewno:))

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam , ale smaczne drożdżowe wypieki *-* dawno nic drożdżowego nie zjadłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi foremkowy kształt nie przeszkadza, jestem do takiego przyzwyczajona właściwie ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Każdy wariant wygląda świetnie i pewnie tak właśnie smakuje :)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda megasmakowicie! Schrupałabym od razu taką kromeczkę... Każdą ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja spróbuję go zrobić w maszynie do wypiekania chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wyglądaja te chlebki! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. domowy chlebek jest super-nawet jeśli nie wyjdzie idealny, jest 100 razy lepszy od tego kupnego

    OdpowiedzUsuń
  9. z mąki żurkowej? mam taką w pawlaczu haha bo się nie mieści w szafce ale nie wiedziałam, że z niej można chleby piec! kurczaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek wygląda świetnie, lubię takie małe dziurki w chlebkach:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super i taki oszczędny w składnikach! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. z rozkoszą zjadłabym taką kromeczkę na śniadanie, albo nawet dwie:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczny i ślicznie się prezentuje ta wstążeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na maślance musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem na etapie pieczenia chleba więc na pewno wypróbuję...:)!

    OdpowiedzUsuń
  16. wszystkie odsłony wyglądają znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zmotywowałaś mnie do upieczenia chleba. Jutro muszę upiec!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie, ile maślanki należy użyć w chlebie pszenno - żytnim, bo nie jest napisane, też 1 litr ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny ten chleb, zrobiłam i jest też na moim blogu, oczywiście z linkiem do Ciebie :).

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie wyglądają Twoje chleby! Ten pierwszy, który pojawił się u Ciebie na blogu zainspirował mnie do upieczenia swojego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Biorę się za robotę! Jak ze smakiem chlebka dnia następnego?

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak dlugo pieczemy pszenny chleb?

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam :)
    Coś z tym przepisem z mąką żurkową chyba nie tak bo podane są tylko suche składniki. Proszę o podpowiedź bo być może coś źle zrozumiałam. Myślę że może trzeba też dodać maślankę ale wolę nie ryzikować

    OdpowiedzUsuń
  24. Upiekłam ten chlebuś. Jest niesamowity :) Dodałam do niego smażonej cebulki. Poezja :)
    Niedługo zdam relację na blogu :)

    Pozdrawiam !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. W związku, że została mi maślanka, więc upiekłam dzisiaj chleb z pierwszego przepisu, ten podstawowy, zmniejszyłam tylko ilość tj. upiekłam z połowy porcji.Chleb upiekł się bardzo ładnie, ale chyba go nie polubię.Jak dla mnie to trochę za kwaśny i jednak za mokry.Spróbuję innych przepisów, może będą mi lepiej smakować. Teresa

    OdpowiedzUsuń
  26. Natrafiłam niedawno na ten przepis i muszę powiedzieć że jak dla mnie to rewelacja. Piekę go już drugi raz. Za pierwszym razem orkiszowy, a teraz orkiszowo- żytni że słonecznikiem. Polecam pysznyyyy

    OdpowiedzUsuń
  27. Niedawno natrafiłam na ten przepis, upiekłam już dwa razy. Jest niesamowity, smaczny, delikatny i ta skórka mniaaam. Raz to był orkiszowy a teraz orkiszowo-żytni ze słonecznikiem. Rewelacja. Dziękuję za coś tak dobrego

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!