*********************
Znalazłam w sieci przepis. Na chleb.
Bardzo nietypowy zresztą, bo składa się ledwie z czterech składników.
Mąka, sól, drożdże oraz maślanka. I to wszystko.
Przetestowałam. I jestem zachwycona.
To najlepszy chleb jaki w życiu miałam okazję jeść.
Oczywiście, kombinuję z różną mąką, dodatkami. Zawsze wychodzi coś
zupełnie nieoczekiwanego, a pysznego.
Ważne, aby maślanka była bardzo ciepła, ale nie gorąca!
By drożdży nie zaparzyć, czyli ok. 40-45 stopni.
Jedyny minus? Ciasto strasznie się klei, dlatego bochenka z niego nie ukształtujemy.
Nadaje się tylko do foremki.
Z podanych składników wychodzi jedna wielka keksówka lub 2 mniejsze,
ewentualnie cztery wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g).
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY.
/wariant podstawowy;/
1kg mąki pszennej
1 litr maślanki
1 kostka drożdży (100g)
2 łyżeczki soli
Maślankę podgrzewam do ok. 45-50 stopni. W szklance ciepłej maślanki rozrabiam
drożdże. Mąkę mieszam z solą. Wlewam ciepłą maślankę, rozrobione drożdże i całość
dokładni zarabiam. Zostawiam na minimum godzinę, aby urosło i podwoiło swoją objętość.
Następnie przebijam ciasto, dokładnie wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki ok. 5 minut.
Foremkę natłuszczam i wysypuję ją otrębami, ewentualnie mąką.
Wykładam ciasto. Wyrównuję je za pomocą zwilżonej wodą łyżki. Zostawiam do
wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Piekę chleb godzinę w 220 stopniach, najlepiej przy funkcji termoobiegu.
Aby lepiej dopiec od spodu, zapobiegając tym samym zakalcowi - w przypadku chleba
z dodatkami, na 15 minut przed wyłączeniem pieca, zmienić funkcję na pieczenie od dołu.
********
Z MĄKI ŻURKOWEJ ZE SIEMIENIEM LNIANYM
0,3kg maki pszennej
0,7 kg mąki żurkowej
1 szklanka siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
100g drożdży
Postępujemy jak przy chlebie pszennym.
********
PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM I PŁATKAMI OWSIANYMI
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
3/4 szklanki słonecznika łuskanego
3/4 szklanki płatków owsianych
100g drożdży
2 łyżeczki soli
Postępujemy jak przy chlebie pszennym.
********
ŻYTNI RAZOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI I SIEMIENIEM LNIANYM
0,5 kg mąki żytniej razowej (typ 2000)
0,5 kg mąki żytniej razowej (typ 1750)
1 litr maślanki
100g drożdży
2 łyżeczki soli
3/4 szklanki siemienia lnianiego
3/4 szklanki płatków owsianych
Postępujemy jak przy chlebie pszennym.
Smacznego!
Karmel-itka
jak kupię maślankę to zrobię na pewno:))
OdpowiedzUsuńmniam , ale smaczne drożdżowe wypieki *-* dawno nic drożdżowego nie zjadłam...
OdpowiedzUsuńMi foremkowy kształt nie przeszkadza, jestem do takiego przyzwyczajona właściwie ;p
OdpowiedzUsuńKażdy wariant wygląda świetnie i pewnie tak właśnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Wygląda megasmakowicie! Schrupałabym od razu taką kromeczkę... Każdą ;)
OdpowiedzUsuńA ja spróbuję go zrobić w maszynie do wypiekania chleba :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądaja te chlebki! pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdomowy chlebek jest super-nawet jeśli nie wyjdzie idealny, jest 100 razy lepszy od tego kupnego
OdpowiedzUsuńz mąki żurkowej? mam taką w pawlaczu haha bo się nie mieści w szafce ale nie wiedziałam, że z niej można chleby piec! kurczaki :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda świetnie, lubię takie małe dziurki w chlebkach:-)
OdpowiedzUsuńSuper i taki oszczędny w składnikach! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńz rozkoszą zjadłabym taką kromeczkę na śniadanie, albo nawet dwie:D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny i ślicznie się prezentuje ta wstążeczka :)
OdpowiedzUsuńNa maślance musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńJestem na etapie pieczenia chleba więc na pewno wypróbuję...:)!
OdpowiedzUsuńwszystkie odsłony wyglądają znakomicie!
OdpowiedzUsuńZmotywowałaś mnie do upieczenia chleba. Jutro muszę upiec!
OdpowiedzUsuńMam pytanie, ile maślanki należy użyć w chlebie pszenno - żytnim, bo nie jest napisane, też 1 litr ?
OdpowiedzUsuńŚwietny ten chleb, zrobiłam i jest też na moim blogu, oczywiście z linkiem do Ciebie :).
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają Twoje chleby! Ten pierwszy, który pojawił się u Ciebie na blogu zainspirował mnie do upieczenia swojego :)
OdpowiedzUsuńBiorę się za robotę! Jak ze smakiem chlebka dnia następnego?
OdpowiedzUsuńJak dlugo pieczemy pszenny chleb?
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńCoś z tym przepisem z mąką żurkową chyba nie tak bo podane są tylko suche składniki. Proszę o podpowiedź bo być może coś źle zrozumiałam. Myślę że może trzeba też dodać maślankę ale wolę nie ryzikować
Upiekłam ten chlebuś. Jest niesamowity :) Dodałam do niego smażonej cebulki. Poezja :)
OdpowiedzUsuńNiedługo zdam relację na blogu :)
Pozdrawiam !!!!!
W związku, że została mi maślanka, więc upiekłam dzisiaj chleb z pierwszego przepisu, ten podstawowy, zmniejszyłam tylko ilość tj. upiekłam z połowy porcji.Chleb upiekł się bardzo ładnie, ale chyba go nie polubię.Jak dla mnie to trochę za kwaśny i jednak za mokry.Spróbuję innych przepisów, może będą mi lepiej smakować. Teresa
OdpowiedzUsuńNatrafiłam niedawno na ten przepis i muszę powiedzieć że jak dla mnie to rewelacja. Piekę go już drugi raz. Za pierwszym razem orkiszowy, a teraz orkiszowo- żytni że słonecznikiem. Polecam pysznyyyy
OdpowiedzUsuńNiedawno natrafiłam na ten przepis, upiekłam już dwa razy. Jest niesamowity, smaczny, delikatny i ta skórka mniaaam. Raz to był orkiszowy a teraz orkiszowo-żytni ze słonecznikiem. Rewelacja. Dziękuję za coś tak dobrego
OdpowiedzUsuń