Przed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważ
postanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej. O kampanii więcej dowiecie się na
owej stronie : http://pokochajolejrzepakowy.pl/
Dlaczego wzięłam udział? Od pewnego czasu zaczęłam zwracać uwagę na to, co i jak jem, jak się
odżywiam i czy żyję zdrowo.
Dzięki akcji, poczytałam co nieco o oleju rzepakowym i używane dotychczas oleje zamieniłam
właśnie na niego.Spójrzcie sami, jest o wiele bardziej wartościowy niż sama oliwa z oliwek,
powszechnie uznawana za najzdrowszą oliwę na świecie!
A co do przepisu....
Pierwszy raz przygotowywałam przepiórki. Tak, to mój debiut, mój "pierwszy raz". Nie wiedziałam,
jak je przyrządzić. Dostałam paczuszkę z dwoma przepiórkami i teraz wielkie zastanawianie się,
co by tu wymyślić. Troszkę poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek i ta-dam!
Jednocześnie wykorzystałam do ich przyrządzenia olej rzepakowy, dzięki zemu przepiórki zyskały
dodatkowych walorów zdrowotnych i odżywczych.
Przepiórki te robi się banalnie szybko! Świetna alternatywa dla oklepanego już kurczaka.
Jeżeli nie mamy pasztetu drobiowego, można zastąpić go innym, jednak nieodwołalnie to właśnie
drobiowy pasuje najlepiej.
PRZEPIÓRKI W PIELUSZKACH.
/przepis autorski;/
2 przepiórki
100g pasztetu drobiowego
duża cebula
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
przyprawy: tymianek, sól, pieprz,
4 plastry szynki
+ gruba nitka do związania
Przepiórki, już oprawione, dokładnie płuczę i sprawdzam, czy nie trzeba ich jeszcze
w środku wyczyścić (ja kupiłam przepiórki wymagające ponownego oprawienia).
Odcinam gruczoł kuprowy, sprawdzam, czy nie wymagane jest oczyszczenie
z pozostałych stosin piór.
Następnie nacieram je z wierzchu solą, pieprzem.
Cebulę i czosnek siekam, szklę na patelni. Dodaję pasztet, mieszam z cebulą i podsmażam
razem na oleju rzepakowym. Pasztetem, najlepiej lekko przestudzonym, nadziewam przepiórki.
Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzienie
i obwiązuję je gruba nitką
Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzienie
i obwiązuję je gruba nitką
dokładnie, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas pieczenia.
00
00
Tak przygotowanie ptaki układam na blasze, na folii aluminiowej. Nacieram je
olejem rzepakowym, posypuję tymiankiem i wkładam do piekarnika.
Piekę ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam radośnie tej zimy w trakcie wiosny!
Karmel-itka
U mnie już od dawna rządzi olej rzepakowy. Oliwę używam tylko czasami dla smaku, ale do pieczenia i smażenia tylko rzepakowy :) Przekonuje mnie zawartość omega-3 i witaminy E :)
OdpowiedzUsuńNo zazdroszczę tych wymyślnych obiadków! Chciałabym w końcu nabrać chęci do robienia takich wytrawnych smakołyków, a mi tylko słodkości w głowie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam olej rzepakowy, mam jego kilka rodzajów, a przepiórki pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńale zabawnie nazwałaś te przepiórki:) pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńJak na debiut to smakowicie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńale pychota!:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja na wykwintny obiad! A ja już od dawna stosuje tylko olej rzepakowy.
OdpowiedzUsuńObłędnie wygladają te przepiórki:)!
OdpowiedzUsuńte pieluszki to fajna sprawa widzę :D
OdpowiedzUsuńMuszę poczytać na temat tego oleju. Zdrowszy od oliwy z oliwek, zaciekawiłaś mnie. Jeszcze nie miałam okazji przyrządzać przepiórki. Twój przepis brzmi prosto i smacznie, tak więc dziękuję za przetarcie ''przepiórczego szlaku'' ;) Tytuł posta bombowy!....(wydaje mi się, że zdanie o plastrach szynki jest nie pełne) Pozdrawiam ciepluchno :)
OdpowiedzUsuńZdarzyło mi się jeść przepiórki, ale sama nie próbowałam ich przygotować. Kojarzyło mi się to z niezwykle skomplikowanym procesem... Twoje wyglądają obłędnie, a przepis nie jest przerażający - zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńA nazwa dania świetna :)
ten olej to nasze polskie złoto ... jest trochę tak , że "cudze chwalimy a swego nie znamy " ...
OdpowiedzUsuńw kuchni bardzo sobie cenie olej rzepakowy ...
Przepiórki w cudownych pieluszkach :)
cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚliczne :)
OdpowiedzUsuń