W sobotni poranek, kiedy słonko budzi się do snu, wrzucam na siebie kwiecistą bluzeczkę, tęczowe balerinki. Zaopatrzona
w torbę na zakupy, wkraczam pewnie pomiędzy stragany Rynku Jeżyckiego. Wiem, że na pewno nie wrócę z pustymi rękoma.
Po jakiejś dłuższej chwili torba nie mieści już nic, a ja dumna z łowów, wracam do siebie. Teraz jest moja chwila, mój czas w kuchni.
Znalazły się też kurki. Nie mogłam obojętnie przejść obok kobiety, której grzyby były piękne, dorodne i tak aromatyczne.
Musiałam, nie potrafiłam się oprzeć. Sezon kurkowy bez kurek w śmietanie?
Nie ma mowy!
KURKI W ŚMIETANIE.
/znany;/
dla 1-2 osób
300g kurek
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 duża cebula
sól, pieprz
olej z pestek winogron
1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego
Cebulę obieram i siekam drobno. Szklę na rozgrzanym oleju.
Kurki płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do cebuli. Kiedy wydzieli się woda,
przykrywam, chwilę duszę, po czym odcedzam kurki. Dolewam odrobinę
oleju, smażę, na samym końcu dodaję sól, pieprz i śmietanę.
Podaję na ciepło z makaronem pełnoziarnistym.
UWAGI:
Słyszałam o wersji ze słodką śmietaną od właścicielki stancji.
Wersję z kwaśną śmietaną znam od dziecka, bowiem tak kurki robiła moja babcia.
Następnym razem wypróbuję wersję właścicielki.
SMACZNEGO!
***
Pozdrawiam,
Karmel-itka
Wczoraj byłam na targu po kurki, żeby je zrobić właśnie z makaronem i śmietaną. Kupiłam kalafiora, brokuły, maliny, śliwki, chleb...a wracając do domu zorientowałam się, że zapomniałam o kurkach;p
OdpowiedzUsuńMoże dziś mi się uda:)!
ja miałam kupić fasolkę szparagową, a wróciłam właśnie z kurkami :p
Usuńto chyba tak zawsze.
u mnie nikt nie lubi kurek poza mną, więc nieprędko coś z nich przygotuję :(
OdpowiedzUsuńoj, raz nie zaszkodzi!
UsuńTo już chyba klasyka - makaron, grzyby, a do tego sos śmietanowy ;)
OdpowiedzUsuńklasyka, ale jaka pyszna!
UsuńMarzy mi się taki sos! extra!
OdpowiedzUsuńLubię i ja takie spacery. Ale bucików kolorowych Ci lekko zazdraszczam;)
OdpowiedzUsuńoj tam, oj tam :p
UsuńNiczego więcej mi nie potrzeba...danie boskie!:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne danie! Uwielbiam kurki i moglabym je jesc codziennie!:)
OdpowiedzUsuńjadam je rzadko, ale jak już, to odpływam z rozkoszy!
UsuńJa również nie potrafię przejść obojętnie obok kurek. Są złociste i smakują bosko. Zwłaszcza w śmietanie.
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńrany, rany ale pyszności serwujesz:)
OdpowiedzUsuńwspaniały klasyk :)
OdpowiedzUsuńSmak kurek jest wyjątkowy...
OdpowiedzUsuńKuki w śmietanie... Przepyszna klasyka gatunku:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Niestety nie mogę znaleźć już u siebie na targu żadnych kurek :<
OdpowiedzUsuńMniam, co za pyszności :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę!!! U mnie kurek niet..:(
OdpowiedzUsuń