Sezon malinowy dobiega finiszu, więc musi tradycji stać się zadość i jakieś ciasto z malinami stworzyć wypadało. Ostatnio mam fazę
na wypieki z płatkami owsianymi, więc jak tylko na forum cincin.cc znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę upiec to ciasto.
Jednocześnie nie byłabym sobą, niczego nie zmieniając, mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową.
Ciasto, powiem nieskromnie, jest znakomite. Delikatne, wilgotne, a jednocześnie niesamowicie mięciutkie i przy każdym
kęsie kruszy się uroczo. Nie rośnie wysokie, a jedyny minus to fakt, że zawiera dużo masła. Ale rekompensuję sobie to zamianą
mąki na orkiszową, zdrowszy odpowiednik. Jeden kawałeczek nikomu przecież nie zaszkodzi, ale... po jednym kawałku chce się
więcej i więcej, takie jest pyszne.
ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI.
/oryginał: cincin.cc/
blaszka kwadratowa ok. 20x20 cm
250 g świeżych malin
150 g miękkiej margaryny
110 g cukru brązowego
150 g miękkiej margaryny
110 g cukru brązowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
125 g płatków owsianych
100 g mąki orkiszowej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
wierzch:
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki wiórków kokosowych
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
Miękką margarynę utarłam z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając,
2 jajka
125 g płatków owsianych
100 g mąki orkiszowej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
wierzch:
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki wiórków kokosowych
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
Miękką margarynę utarłam z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając,
dodawałam po jednym jajku. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy.
Wymieszałam mąkę z płatkami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywałam
Wymieszałam mąkę z płatkami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywałam
do masy jajecznej, cały czas mieszając. Wyłożyłam ciasto do formy i wyrównać.
Na wierzchu ułożyłam maliny, lekko wciskając je w ciasto.
Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieszałam i posypałam nimi wierzch ciasta.
Piekłam 35 minut, do suchego patyczka.
Na wierzchu ułożyłam maliny, lekko wciskając je w ciasto.
Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieszałam i posypałam nimi wierzch ciasta.
Piekłam 35 minut, do suchego patyczka.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
Zapisujemy przepis do wybrobowania....
OdpowiedzUsuńWzdychamy do monitoru i kawe popijamy...:);)
Genialne ciacho!
Miłego dnia!
Tapenda
Zapisujemy przepis do wybrobowania....
OdpowiedzUsuńWzdychamy do monitoru i kawe popijamy...:);)
Genialne ciacho!
Miłego dnia!
Tapenda
Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ciasto, chętnie wprosiłabym się na kawałek:)
OdpowiedzUsuńoo, zdrowo i pysznie- tak, jak lubię! :)
OdpowiedzUsuńoo, zdrowo i pysznie- tak, jak lubię! :)
OdpowiedzUsuńwpadłabym do ciebie na kawałeczek:) pyszny!
OdpowiedzUsuńTakie lubię! Zdecydowanie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ładne i smakowite. Musze wypróbować:)
OdpowiedzUsuńCiasto pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńwizualnie strasznie mi się podoba, skład też jest fenomenalny... czy wyszłoby z mrożonymi jagodami? ;) chyba taaak
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
mega apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że piekłam już to ciasto. Bardzo dobre i w dodatku zdrowe!
OdpowiedzUsuńO jejciuńciu jak pysznie wygląda !!!!!
OdpowiedzUsuńMrr... wygląda zachęcająco - uwielbiam proste ucierane ciasta orkiszowe, ach szczególnie z malinami! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho!
OdpowiedzUsuńmożna by je nazwać "kostka zdrowia" :)
OdpowiedzUsuń