Zapach cynamonu. Tak charakterystyczny, nie można go pomylić z żadnym innym. Kojarzy mi się głównie z jesienią. Piękna
brązowa kora, która zostawia na palcach cudowny aromat rozgrzewającej kawy popijanej z najważniejszą niegdyś w życiu osobą.
Pamiętam, jak strzelający w kominku ogień rozpalał nasze serca. Wspomnienia są tak wyraźne, jakby to było wczoraj. Teraz cynamonowo-kawowy
napar popijam sama, w tej samej scenerii, a serce pęka z rozpaczy. Wspomnienia palą, niczym iskra wystrzelona z paleniska,
która trafiła prosto w stęsknione usta.
DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM.
/autorski;/
500 g ugotowanych ziemniaków
2 szklanki puree z dyni
2 - 2,5 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
250 g twarogu
mały jogurt naturalny
łyżka cukru pudru
cynamon (wedle upodobania)
250 g twarogu
mały jogurt naturalny
łyżka cukru pudru
cynamon (wedle upodobania)
sól do osolenia wody
mąka do posypania blatu
Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej jak są z poprzedniego dnia.
Miażdżę je jak na puree, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto.
Jeśli jest zbyt luźne, można dosypać mąki, dlatego lepiej zacząć dodawać ją
od mniejszej ilości, później ewentualnie dosypywać.
Blat posypuję mąką. Z przygotowanego ciasta biorę małe porcje, formuję
z nich wałeczki, lekko spłaszczam i odkrawam ostrym nożem kluseczki.
Zostawiam je chwilę do przeschnięcia na oprószonej mąką powierzchni,
aby się do niej nie przykleiły.
W dużym garnku zagotowuję wodę wraz z odrobiną soli. Gdy woda zacznie wrzeć,
wrzucam porcjami przygotowane kluseczki. Gotuję je, aż wypłyną, raz czy dwa
mieszając, by nie przywarły do dna garnka.
Kopytka, które wypłynęły, wyławiam łyżką cedzakową i wrzucam kolejną porcję,
dyniowe na słodko <3 już się nimi zauroczyłam ! uwielbiam takie kluseczki,a jesiennej wersji posmakowały by mi jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńKluchom nie odmówię nigdy :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcudowne! ja też nigdy takich sobie nie odmówię;)
OdpowiedzUsuńOj tak, dyniowe kopytka, mam dynię, do dzieła :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kopytka w wersji słodkiej! To hit mojego dzieciństwa, ale z dynią jeszcze nie testowałam. Kradnę przepis! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne kopytka, chętnie bym zjadła :) Z cynamonem - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kopytka:-)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwww.cakex.blox.pl