Uczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi uliczkami, mogą tak chadzać całymi nocami. Kiedy nagle przyjdzie chętka na słodycze, szepcze mu do ucha: "Znowu Cię zachwycę!".
Wyciąga ciepły jeszcze, sernik z piekarnika. Daje mu kawałek, o nic już nie pyta.
Znów sernik. I znów całkiem inny niż poprzednie. I znów cw całości wymyślony na poczekaniu. Och, gdybym jeszcze taką inwencję twórczą i kreatywność wykazywała podczas nauki... Ale nie można mieć wszystkiego.
Kremowy, delikatny i bardzo kokosowy wypiek, na pewno zadowoli miłośników serników i tego właśnie smaku.
SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH.
/własny./
4 - 5 opakowań herbatników
1 kg białego sera tłustego
5 jajek
125g kremu kokosowego (kupiłam w Żabce)
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
Blaszkę 20 x 23 cm wykładam papierem do pieczenia, układam
na spodzie bardzo ciasno herbatniki.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę, dodając
pod koniec ubijania 3 łyżki cukru, aby piana była lśniąca i "twarda".
Żółtka ucieram z serem i pozostałym cukrem. Dodaję krem kokosowy,
wsypuję proszek budyniowy oraz wiórki kokosowe. Miksuję razem.
Następnie wlewam mleko i ciągle miksując dodaję cienkim strumieniem
olej. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą.
Na samym końcu, za pomocą szpatułki, delikatnie łączę masę z białkami.
Wykładam masę za pomocą łyżki, porcjami, aby nam masa nie uciekła
pod herbatniki, pomimo, że jest bardzo gęsta. Wygładzam wierzch.
Sernik piekę w 150 stopniach przez 1h 30 minut - 1h 45 minut,
aż wierzch będzie pięknie zrumieniony. Wolne pieczenia zapobiega
pękaniu wierzchu i powoduje, że sernik jest niezwykle kremowy i delikatny.
Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
Piękny serniczek. Kokosowy to oczywiście jeden z najlepszych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię
dziękuję! również pozdrawiam!
UsuńPowiedz proszę co to za krem kokosowy?
Usuńjuż podaję link do obrazka.http://ffstore.pl/delikatesy/napoje_mleczne/mleczko_kokosowe_400_g.html nie znalazłam kremu, ale mleczko krem jest marki house of asia i ma 125g.
Usuńkupiłam go w Żabce.
piękny sernik!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam.... :)
OdpowiedzUsuńzjadło by się kawałek..no może dwa :)))
OdpowiedzUsuńależ musi być pyszny! uwielbiam kokos :-)
OdpowiedzUsuńMniam, prawdziwe pyszności!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu na sernik :D
OdpowiedzUsuńraaaajjuuuuu jaki obłędny:D
OdpowiedzUsuńNo proszę, talent twórczy rzeczywiście niesamowity?
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kokosowy smak i aromat, więc ten sernik to coś zdecydowanie dla mnie;-)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta na herbatnikach, bardzie ekonomiczne, szybsze i tak samo smaczne jak te na kruchym spodzie:))
OdpowiedzUsuńwspaniały sernik, ja uwielbiam wszystko co kokosowe, więc ten sernik jest rewelacyjny. Na herbatnikach zawsze przygotowywałam sernik na zimno, takiego pieczonego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
Cudownie wygląda, chyba sobie spróbuję:)))
OdpowiedzUsuńChodzi za mną taki serniczek właśnie :) Mi siedzi w piekarniku murzynek z daktylami i rodzynkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Super pomysł z tymi herbatnikami!!
OdpowiedzUsuńTaki sernik zrobię na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuń