Viva la pasta!
Pamiętam, jak dwa lata temu w moim Kościanie zawitał Paulo Cozza. Właśnie wtedy miała również przyjemność gościć Kasię, autorkę bloga W Krainie Smaku u siebie, stąd nie mogłyśmy opuścić takiej okazji! Rozmawiając z mężczyzną, który zajmuje się takimi eventami wygadałyśmy się, że jesteśmy blogerkami kulinarnymi. I w ten oto sposób znalazłyśmy się na scenie, próbując i komentując dania, jakie przyrządzał sam Paulo Cozza! Jednym z nich był właśnie prezentowany dziś makaron. Kasia przyrządziła go niedługo po całym wydarzeniu, a ja, szukając czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle.
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH.
/źródło: W Krainie Smaku./
dla 4-6 osób
2,5 szklanki bulionu warzywnego
200 g chleba pszenno-żytniego
3 ząbki czosnku
250g orzechów włoskich
sok z 1 cytryny
sól, pieprz świeżo mielony
500 g makaronu spaghetti
Co do bulionu: na blogu nie mam żadnej receptury na bulion warzywny,
który w kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze
korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj:
Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie.
Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos,
konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok
z cytryny. Podgrzewam.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam
z sosem orzechowym i podaję. Świetnie pasuje lampka białego,
półwytrawnego bądź półsłodkiego białego wina.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
Lubię wersję pomidorową sosu z chlebem, takiej nie jadłam i też brzmi smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMakaron zawsze i o każdej porze...a Twój w pierwszej kolejności!!!
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!! :):)
Tapenda
Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sos :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe danie!
OdpowiedzUsuńPamiętam to pyszne danie i naszą przemiłą wyprawę!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makarony, więc taka pasta pasuje mi jak ulał!
OdpowiedzUsuńProstota jest najsmaczniejsza i najurodziwsza. Pyszny pomysł
OdpowiedzUsuńSos z chleba i orzechów... brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńProsty i fajny przepis, czemu ja tego jeszcze nie jadłam?:)
OdpowiedzUsuńSuper, robiłam kiedyś makaron z chlebem, ale chleb był po prostu podsmażany na patelni jak grzanki, ten jest godny uwagi.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa opcja. Ostatnio dodawałam do makaronu bułki tartej i też smakowało rewelacyjnie, więc opcja bułkowa- jak najbardziej!
OdpowiedzUsuń