WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA.




Podróż w świat wyobraźni. Siedząc z ulubioną książką, odpływam w siną dal, unoszę się ponad chmury i pokonuję lata wstecz, setki i tysiące kilometrów, by móc czuć się jak obserwator zza rogu i śledzić losy bohaterów. Czytanie to nałóg, a książki - najlepszy (i najbezpieczniejszy) narkotyk na świecie.


Kurczak tikka masala - znasz? Na pewno, bo kto go nie jadł, ten gapa i musi to nadrobić! Ja natomiast dziś prezentuję namiastkę tego dania dla wegetarian, aby i wszyscy roślinożercy (w tym i ja), mogli zakosztować tego bukietu najrozmaitszych aromatów i smaków na jednym talerzu.


 


WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA
/pomysł własny; sos na podstawie Kwestia Smaku;/

na 3-4 porcje


1 cukinia zielona (mała)
1 puszka groszku konserwowego (może być też mrożony)
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 por (biała część)
500 ml przecieru pomidorowego 
2 ząbki czosnku starte na tarce
3-4 łyżki oleju ryżowego
łyżeczka ostrej papryki i słodkiej
łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
łyżka octu winnego
łyżeczka cukru
sól, pieprz
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %


Na patelni rozgrzewam olej ryżowy, na nim szklę pokrojonego w półtalarki pora
i starty na tarce czosnek - uwaga, by się nie przypalił. 

Cukinię kroję w plasterki, a groszek i kukurydzę odcedzam.

Do pora i czosnku wrzucam cukinię i chwilę smażę. Następnie dodaję przecier
oraz przyprawy i cukier. Wszystko duszę razem, dolewam ocet, doprawiam solą
i pieprzem, dorzucam kukurydzę i groszek, chwilę gotuję, ok. 2-3 minuty, 
a na samym końcu wlewam śmietankę. Mieszam i podaję.

Najlepiej pasuje tu kuskus.


SMACZNEGO!




Zapraszam na mój blog recenzencki - raczkujący, co prawda, ale z wielkim potencjałem :)
Karmel-itka czyta


Pozdrawiam,
Karmel-itka



Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!