CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM




Zapach korzennych przypraw czuć na całym piętrze. Usłyszeć można domową krzątaninę, stukanie garnków, dźwięki świątecznych melodii. Jeszcze tylko 5 dni do świąt.

Gewürzduft riecht auf ganzem Stock. Man kann Umhergelaufen hören, Klopfen der Kochtopfen,  weihnachtlichen Geräuschen. Nur noch fünf Tagen.






CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM.
/własny;/

na ok. 70 ciasteczek


3 szklanki mąki pszennej
200g prawdziwego masła
3 łyżki miodu gryczanego
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1-1,5 łyżeczki: imbiru, cynamonu, kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Mąkę mieszam z proszkiem, siekam z masłem i rozcieram, aby uzyskać konsystencję
wilgotnego piasku. Wsypuję przyprawy. Wbijam jajka, dodaję miód i zagniatam
gładkie, jednolite ciasto. Chowam na 30 minut do lodówki.

Ciasto wałkuję na grubość ok. 3 mm, wykrawam kształty. Układam na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok. 9-11 minut w 180 stopniach.


SMACZNEGO!





GEWÜRZKUCHENSCHNITTEN MIT BUCHWEIZENSHONIG
/eigenes Rezept;/

ca. 70 Stücken


3 Glas Mehl
200g richtige Butter
3 EL. Buchweizenshonig
2 Eier
1-1,5 TL. Gewürzen: Zimt, Ingwer, Kardamom
1,5 TL. Backpulver
0,5 TL. Muskat

Mehl und Backpulver mischen, mit Butter zerhacken. Dazu Eier, Honig
und Gewürzen geben. Alles auf glatte Teig zerdrücken 
und in den Kühlschrank einstecken. 

Teig auf ca. 3-4 Millimetr ausrollen und Kuchenschnitten auschneiden.
Auf Backpapier die Kuchenschnitten schichten. Ca. 9-11 Minuten in 180 Grad backen.


GUTEN APPETIT!


****

Pozdrawiam / Mit Begrüßung 
Karmel-itka



Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!