MAKOWIEC



Święta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. //

Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.



Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia to zajmująca sprawa i nie wszystko można pogodzić. Święta już za moment, w wielu domach rozpoczęły się przygotowania. Całe miasto już ustrojone, bożonarodzeniowa atmosfera roztacza się dookoła.

Zapraszam na szybszą wersję (z gotową masą makową) świątecznego makowca.


Endlich erscheinen auf dem Webblog Weinachstrezepte! Studium ist unterhaltsame Sache und nicht alles kann man mit Einklang bringen. Gleich sind schon Weihnachten, in viele Häuser haben die Anstalten angefangen. Ganz Stadt ist schon schmückend, die festliche Atmosphäre verbreit sich ringsherum.


Ich lade zu schellerer Version (mit fertiger Mohnmasse) des festlichen Mohnkuchen.



MAKOWIEC.
/własny; współpraca z Winiary;/


200g prawdziwego masła
3 szklanki mąki
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego WINIARY
1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY

mak:
1 puszka masy makowej
3 białka
szczypta soli
2 płaskie łyżki bułki tartej
 garść orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść rodzynek


Zimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier 
waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folię
spożywczą i wkładam do lodówki na około 20 minut.


Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i również
traktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczam
w misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. 
Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępnie
bardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.


Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,
po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiam
do nagrzanego piekarnika, piekę około 45-50 minut w 180 stopniach,
aż wierzch pięknie się zezłoci. Studzę poza piekarnikiem.
Ozdabiam domowym lukrem.

SMACZNEGO!

--------------------------------------------------------------

MOHNKUCHEN
/eigenes Rezept;/


200g richige Butter
3 Glas Mehl
3 Stücken Eigelb
3/4 Glas Zucker
1 Verpackung Vanillienzucker (WINIARY)
1 TL. Backpulver (WINIARY)

Mohn:
1 Dose mit fertiger Mohnmasse
3 Eiweißen
2 EL. Semmelbrösel 
etwas getrockenete Moosbeere
etwas Rosine
etwas Walnüsse
1 EL. kandierte Orangeat


Butter mit Mehl hacken. Dazu Zucker, Vanillienzucker, Backpulver geben.
Ein Ei hinanschalgen und schnell Mürberteig zerdrücken. 
Teig in der Folie einwickeln und in den Kühlschrank einstecken.

Walnüsse zerhacken, Moosbeere, und Rosine mit warmem Wasser verbrühren.
Walnüsse auch verbrühren aber getrennt.
Mohnmasse in die Schüssel hineinlegen und dazu Backobst mit Nüse geben.
Semmelbrösel zugeben. 
Eiwießen schlagen und mit Zutaten in die Schüssel rühren.

Den Teig auf dem Backblech ausrollen und Mohnmasse auf den Teig 
herauslegen. Obenauf mit Streuselln bestreuen.
Mohnkuchen im 180 Grad durch 45-50 Minuten backen.
Dann, wie die Gebäck kalt ist, mit Zuckerguss begießen.

GUTEN APPETIT!


******

Pozdrowienia / Mit Begrüßung
Karmel-itka



Komentarze

  1. Uwielbiam wszytko, co z makiem, a takie ciach to już na pewno<3

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zamiast masy makowej z puszki można zrobić samemu taką masę ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!