Wykwintne, nie musi oznaczać czego trudnego, nieosiągalnego, ekstrawaganckiego i horrendalnie drogiego. Wystarczy nadać odrobinę finezji, aby coś, co wydawałoby się mało eleganckie, zyskało na statusie.
Tatar z wędzonego łososia stanowi bardzo prostą przystawkę, która pomimo łatwości w przygotowaniu, jest bardzo elegancka, wykwintna i nadaje się na każdą ważniejszą okazję.
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA
/własny;/
na 2 porcje
200g wędzonego łososia dobrej jakości
70g czerwonej cebuli
70g korniszonów
1 pęczek koperku
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju lnianego
1/3 łyżeczki białego pieprzu
Łososia bardzo drobno siekam, jednocześnie uważając, by nie powstała
całkowita miazga. Cebulę obieram i tak samo, jak korniszony, kroję w drobną
kosteczkę. Wszystko mieszam z posiekanym koperkiem, olejem lnianym i sokiem
z cytryny, doprawiam pieprzem. Podaję, skrapiając odrobiną oleju lnianego.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
Wygląda super! Z wędzonego jeszcze nigdy tataru nie robiłam :) Był za to z surowego, i też bardzo Ci go polecam!
OdpowiedzUsuńo, z surowego? z chęcią zrobię!
UsuńPyszny łosoś, robiłam kiedyś patę z łososia ale to też coś innego :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
dziękuję ;) a patę nigdy nie próbowałam nawet, zaintrygowałaś mnie!
UsuńCudo. Musze zrobic!
OdpowiedzUsuńpolecam koniecznie :)
UsuńUwielbiam łososia to taka smaczna rybka. Tatar super :)
OdpowiedzUsuńłosoś to także jedna z moich ulubionych ryb :)
UsuńJeśli smakuje tak jak wygląda to biorę dwie porcje :D
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej!
Usuńuwielbiam
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, tak kolorowo - aż chce się jeść! :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się więc! jest pyszny ;)
UsuńPrzepadam za łososiem, taka przystawka robi wrażenie - i smakowe i wizualne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam do skosztowania :)
Usuń