Dzień jak co dzień. I pyszne curry z mango i łososiem. Mogłabym tak jeść co dzień.
Dzieje się sporo. Dużo za dużo. Ale ja tak lubię. Mieć po uszy roboty, przyswajać mnóstwo wiedzy, dać sobie wycisk na skakance, czuć wieczorem zmęczenie po całym dniu. Wtedy mam pewność, że wykorzystałam go maksymalnie.
CURRY Z MANGO I ŁOSOSIEM
/całkowicie własny;/
dla 2 osób
150g filetu z łososia
1 średnie mango
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
2 ząbki czosnku
1 biała cebula
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
posiekany pęczek pietruszki
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12%
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki oleju ryżowego
przyprawy:
2 liście laurowe
5 ziaren zielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki mielonej
1/3 łyżeczki soli
Filet z łososia płuczę, osuszam, odcinam skórę i kroję na mniejsze kawałki.
Skrapiam obficie sokiem z cytryny i odstawiam na bok.
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne,
cienko kroję w małe paseczki. Mango obieram ze skórki, kroję w kostkę, omijając
pestkę. Natkę pietruszki płuczę i bardzo drobno siekam.
W rondlu rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i cebulę, szklę, po czym dodaję
przyprawy: liście laurowe, pieprz i pozostałe, prócz soli.
Wrzucam paprykę, chwilę podsmażam i podduszam, po czym wlewam
bulion. Doprowadzam do wrzenia i duszę pod przykryciem ok. 5 minut.
Następnie wlewam śmietankę, mieszam. Doprawiam solą. Gdy znów zawrze,
wrzucam mango, na końcu rybę - na dosłownie 2 minutki.
Podałam z makaronem ryżowym.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam,
Karmel-itka
muszę wypróbować to genialne danie:) już mi cieknie ślinka!
OdpowiedzUsuńDoskonałe, aromatyczne danie, przepycha! :D
OdpowiedzUsuńtotalnie moje smaki - uwielbiam takie dania! Musze koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńoj tak, koniecznie!
UsuńBardzo ciekawe curry, pycha :)
OdpowiedzUsuńjedno z najlepszych, jakie udało mi się przyrządzić :)
UsuńWygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń